HPV vírus: Kompletný sprievodca od prevencie, cez príznaky, liečbu a života s HPV vírusom

Ľudský papilomavírus (HPV) je jedným z najčastejších vírusov, ktorý môže postihnúť každého sexuálne aktívneho jedinca. Hoci môže tento vírus spôsobiť rôzne zdravotné problémy, od neškodných bradavíc až po vážne ochorenia, ako je rakovina krčka maternice, existuje mnoho spôsobov, ako sa môžete chrániť a žiť plnohodnotný život aj s touto diagnózou.

Máte otázky k tomu, ako sa chrániť pred HPV? Zaujíma vás, aké sú mýty a fakty o tomto víruse? Alebo sa chcete dozvedieť viac o holistických prístupoch a tradičných medicínach, ktoré môžu podporiť vaše zdravie? Tento článok vám poskytne všetky potrebné informácie, ktoré vám pomôžu pochopiť a zvládnuť HPV.

Čítajte ďalej a objavte, ako môžete prevziať kontrolu nad svojím zdravím, zlepšiť svoju imunitu a žiť bez obáv.

HPV virus grafika

Zdroj foto: www.freepik.com

Čo je HPV vírus?

HPV, alebo ľudský papilomavírus, je jedným z najčastejšie sa vyskytujúcich vírusov na svete. Tento vírus môže postihnúť mužov aj ženy a je známy tým, že môže spôsobiť rôzne zdravotné problémy, vrátane genitálnych bradavíc a rakoviny krčka maternice.

HPV sa prenáša najmä pohlavným stykom, čo znamená, že každý, kto je sexuálne aktívny, môže byť vystavený riziku nákazy. Je to iný vírus ako HIV alebo HSV (herpes). V tomto článku sa pozrieme na HPV vírus podrobnejšie, vrátane jeho typov, spôsobu prenosu a možných následkov.

Detailný popis vírusu HPV

Ľudský papilomavírus (HPV) je skupina vírusov, ktorá má viac ako 150 rôznych typov. HPV infekcia je veľmi bežná a väčšina ľudí sa s ňou stretne aspoň raz za život. Väčšina infekcií HPV je asymptomatická a telo sa s nimi dokáže vysporiadať samo, bez akýchkoľvek zdravotných následkov. Až u 8 - 9 z 10 infikovaných prípadov HPV vymizne sám do dvoch rokov.

Avšak niektoré typy HPV môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy.

HPV je DNA vírus, ktorý infikuje kožné a slizničné bunky. Po vniknutí do tela sa vírus môže množiť v bazálnej vrstve epitelu, čo môže viesť k rôznym klinickým prejavom, od benígnych lézií až po malignity.

Typy HPV (nízko a vysokorizikové)

HPV vírusy sa delia na nízkorizikové a vysokorizikové typy, podľa ich schopnosti spôsobiť rakovinu.

Nízko rizikové HPV: Tieto typy HPV zvyčajne spôsobujú benígne genitálne bradavice a zriedkavo vedú k rakovine. Medzi najčastejšie nízkorizikové typy patria HPV 6 a HPV 11. Tieto typy sú zodpovedné za približne 90 % všetkých prípadov genitálnych bradavíc.

Vysoko rizikové HPV: Tieto typy môžu viesť k vzniku rakoviny, najmä rakoviny krčka maternice, ale aj iných druhov rakoviny, ako sú rakovina konečníka, penisu, vulvy a hltana. Najznámejšie vysoko rizikové typy sú HPV 16 a HPV 18, ktoré sú zodpovedné za približne 70 % všetkých prípadov rakoviny krčka maternice.

Ako sa prenáša HPV

HPV sa prenáša najmä pohlavným stykom, vrátane vaginálneho, análneho a orálneho sexu. Vírus sa môže prenášať aj pri kontakte koža na kožu v oblasti genitálií. Nie je potrebné, aby došlo k úplnému pohlavnému styku na prenos vírusu, stačí blízky kontakt s infikovanou oblasťou. 

Prenos vírusu môže nastať aj prostredníctvom bozkov alebo používania spoločného uteráka. Ak je jeden z partnerov nositeľom HPV, je nevyhnutné sledovať zdravotný stav aj druhého partnera, aby sa znížilo riziko šírenia infekcie. 

Ak ste sexuálne aktívni, existuje možnosť, že sa nakazíte HPV, aj keď ste mali pohlavný styk len s jedným partnerom. Eliminovať toto riziko môžete výberom vhodnej a bezpečnej antikoncepcie, ale žiaľ nie na 100%.  Príznaky sa môžu objaviť až po niekoľkých rokoch od styku s infikovanou osobou. Preto je často náročné určiť, kedy presne ste sa nakazili. 

HPV môže byť prenesený aj z matky na dieťa počas pôrodu, čo môže viesť k vzniku respiračnej papilomatózy u novorodencov, stavu, ktorý spôsobuje rast bradavíc v dýchacích cestách.

Príznaky a prejavy HPV infekcie

HPV, alebo ľudský papilomavírus, je veľmi bežný vírus, ktorý môže postihnúť každého, kto je sexuálne aktívny. Mnoho ľudí však nevie, že sú infikovaní, pretože HPV často nespôsobuje žiadne viditeľné príznaky.

Bežné príznaky HPV

Aké sú bežné príznaky HPV infekcie? HPV môže spôsobiť rôzne príznaky v závislosti od typu vírusu a miesta infekcie:

Genitálne bradavice: Tieto malé výrastky sa môžu objaviť na genitáliách, v oblasti konečníka alebo v ústach. Často sa prejavujú ako malé hrbolčeky alebo zhluky hrbolčekov v oblasti genitálií. Ich veľkosť a tvar sa môžu líšiť – môžu byť drobné alebo väčšie, vyvýšené alebo ploché, prípadne pripomínať karfiol.

Tieto bradavice môžu spontánne zmiznúť, zostať nezmenené alebo sa zväčšiť a rozšíriť.
Často sú bezbolestné, ale môžu spôsobiť nepohodlie alebo svrbenie. Genitálne bradavice sa môžu vrátiť aj po liečbe.

Kožné bradavice: HPV môže tiež spôsobovať bradavice na rukách, nohách alebo iných častiach tela. 

Prekancerózne lézie: Niektoré typy HPV môžu spôsobiť zmeny v bunkách krčka maternice, ktoré môžu byť zistené pri cytologickom vyšetrení (Pap test).

Asymptomatický priebeh

Je možné, že mám HPV a nevšimnem si to? Áno, je to veľmi pravdepodobné. Väčšina ľudí s HPV nemá žiadne príznaky. Infekcia môže prebiehať asymptomaticky, čo znamená, že vírus je prítomný v tele, ale nespôsobuje žiadne viditeľné alebo pocitové prejavy.

Príznaky HPV u žien

HPV sa na ženských genitáliách prejavuje ako malé, sivé (niekedy aj ružové) lézie, ktoré sa postupne zväčšujú. Tieto papilómy sa môžu objaviť na vulve (vonkajších genitáliách) a pri vstupe do pošvy. Pri gynekologickom vyšetrení je možné identifikovať typické výrastky na vaginálnej sliznici a na krčku maternice.

Výskyt papilómov môže byť bez príznakov, ale môže byť tiež sprevádzaný svrbením, pálením alebo nepríjemnými pocitmi v oblasti genitálií.

HPV vírus a príznaky infekcie u mužov

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Príznaky HPV u mužov

HPV u mužov môže spôsobiť vznik papilómov na žaludi penisu, pod predkožkou a na sliznici močovej trubice (uretry). Tieto výrastky v močovej trubici často vedú k nepríjemným pocitom pri močení. 

Papilómy v perianálnej oblasti (konečník, análny kanál a rektálna sliznica) sa zvyčajne objavujú v dôsledku análneho styku. Orálny sex môže zase viesť k papilomatóze sliznice úst a orofaryngu - ústnej časti hltanu.


 
Zaujímavé:
Poznáte najzávažnejšie zdravotné riziká u mužov? 


 

Prevencia, diagnostika a liečba HPV u žien patria do kompetencie gynekológa. U mužov sa na HPV špecializuje urológ. Infekčné ochorenia spôsobené HPV môžu liečiť aj lekári špecializujúci sa na infekčné choroby.

Diagnostika HPV

Diagnostika HPV je kľúčová pre včasné odhalenie a prevenciu vážnych zdravotných problémov, ako je rakovina krčka maternice.

Diagnostika HPV zahŕňa:

  • zber anamnézy;
  • všeobecné vyšetrenie;
  • vonkajšie vyšetrenie postihnutej oblasti kože alebo sliznice;
  • gynekologické vyšetrenie pomocou zrkadla na vizualizáciu vaginálnej a cervikálnej sliznice u žien;
  • urologické vyšetrenie u mužov;
  • HPV test;
  • v prípade potreby inštrumentálne vyšetrenia (kolposkopia, anoskopia, rektoskopia).

HPV test:

Test na HPV zisťuje prítomnosť až 14 genotypov vysokorizikových typov HPV (HR-HPV), ktoré môžu v prípade pozitívneho výsledku viesť k nádorovému bujneniu. Súčasťou testu je aj tzv. čiastočná genotypizácia, ktorá umožňuje rozlíšiť tri skupiny: HPV 16, HPV 18 a komplex ostatných vysokorizikových typov.

Test HPV u žien

Nová metóda skríningu pomocou HPV DNA testu dokáže odhaliť až štyrikrát viac prednádorových zmien v porovnaní s cytologickým vyšetrením. Pozitívny výsledok HPV DNA testu neznamená, že žena má rakovinu krčka maternice alebo že sa u nej určite vyvinie.

Negatívny výsledok testu na vysokorizikové HPV poskytuje žene istotu, že jej riziko vzniku rakoviny krčka maternice je veľmi nízke. Okamžité výsledky sú kľúčové pre ďalší manažment pacientky a HPV DNA test umožňuje odhaliť príčinu ochorenia ešte pred jeho rozvinutím.  

Test HPV sa vykonáva u žien z jediného steru z krčka maternice. Odber sa môže uskutočniť výhradne v gynekologickej ambulancii u dievčat a žien od 15 rokov

Test HPV u mužov

Test HPV u mužov sa vykonáva zo steru z močovej trubice. Samotný zákrok môže byť nepríjemný. Po jeho vykonaní môže pacient pociťovať pálenie a v niektorých prípadoch sa môže objaviť mierne krvácanie. Takýto test sa vykonáva v urologickej ambulancii u chlapcov a mužov od 15 rokov.

 



Inšpirácia:
Návšteva urologickej alebo sexuologickej ambulancie často vzbudzuje u mužov obavy. Avšak niektoré problémy pomôže najlepšie vyriešiť odborník.
Poznáte príčiny erektilnej disfunkcie a ako si udržať zdravú erekciu?


Pap test (Pap smear):

Tento test zisťuje zmeny v bunkách krčka maternice, ktoré môžu byť spôsobené HPV infekciou. Je často kombinovaný s HPV testom pre lepšiu diagnostiku.

Kolposkopia:

Ak výsledky Pap testu alebo HPV testu naznačujú abnormálne zmeny, lekár môže odporučiť kolposkopiu. Kolposkopia, špecializované vyšetrenie krčka maternice a vaginálnej sliznice, umožňuje odhaliť prítomnosť HPV na krčku maternice u žien.

Pri tomto vyšetrení sa na krčok maternice aplikujú špeciálne farbivá, ktoré pomáhajú identifikovať malé defekty epitelu krčka maternice.

Kedy a ako často sa testovať

Kedy by ste sa mali testovať na HPV? Odporúčania sa môžu líšiť v závislosti od veku a zdravotného stavu: 

Ženy vo veku 21-29 rokov: Odporúča sa absolvovať Pap test každé tri roky. HPV test sa v tomto veku bežne nerobí, pokiaľ nie sú prítomné abnormálne výsledky Pap testu. 

Ženy vo veku 30-65 rokov: Odporúča sa kombinovaný Pap a HPV test každých päť rokov. Alternatívne je možné absolvovať Pap test každé tri roky.

Ženy nad 65 rokov: Ak mali v minulosti pravidelné testy s negatívnymi výsledkami, môžu prestať s testovaním. Avšak, ak mali abnormálne výsledky alebo rizikové faktory, môžu potrebovať pokračovať v testovaní.

Pravidelné prehliadky poskytujú príležitosť na diskusiu o očkovaní proti HPV, ktoré môže výrazne znížiť riziko infekcie a jej následkov. 

Súčasní aj bývalí sexuálni partneri by mali byť taktiež vyšetrení na prítomnosť HPV. Ak sa u nich potvrdí prítomnosť vírusu, je nevyhnutné, aby sa liečili aj ich kontaktné osoby. Pri liečbe HPV sa zároveň diagnostikujú a liečia aj iné pohlavne prenosné choroby (STD).

 


Dobre vedieť:
Pri postihnutí ústnej dutiny HPV vírusom buďte obozretní, ak sa rozhodujete o bielení zubov.
Viete, čo je Pure Whitening a aké sú jeho výhody či nevýhody?


Liečba HPV infekcie

Podľa modernej medicíny sa liečba zameriava na zmiernenie prejavov ochorenia, ktoré vzniklo v dôsledku infekcie HPV. Samotný vírus HPV však nie je možné liečiť priamo. S infekciou HPV si u väčšiny ľudí poradí imunitný systém sám.

Avšak približne 20 % infikovaných osôb čelí riziku, že pretrvávajúca infekcia môže viesť k rozvoju ochorení spojených s HPV.

Liečba HPV infekcie sa líši v závislosti od typu vírusu a závažnosti príznakov.

 

Možnosti liečby podľa typu HPV

Liečba závisí od typu HPV a prejavov infekcie:

 

Nízko rizikové HPV: Tieto typy HPV zvyčajne spôsobujú genitálne bradavice, ktoré môžu byť liečené rôznymi spôsobmi:

Kryoterapia: Zmrazenie bradavíc tekutým dusíkom je bežná metóda ich odstránenia.

Elektrokauterizácia: Použitie elektrického prúdu na spálenie bradavíc.

Laserová terapia: Použitie laseru na odstránenie bradavíc.

Medikamentózna liečba: Podávanie liekov, ako sú protizápalové a antivírusové prípravky, ktoré bránia šíreniu vírusu a rastu papilómov.

Liečba HPV je nevyhnutná aj u tehotných žien.

 

Vysoko rizikové HPV: Tieto typy môžu spôsobiť prekancerózne lézie a rakovinu. Liečba zahŕňa:

Monitorovanie a pravidelné skríningy: Prekancerózne lézie môžu byť sledované a pravidelne kontrolované pomocou Pap testov a HPV testov. 

Chirurgické zákroky: Ak sú lézie závažné, môže byť potrebné ich chirurgické odstránenie.

Chirurgické zákroky

Aké chirurgické zákroky sa používajú pri liečbe HPV infekcie? Chirurgické zákroky sú často nevyhnutné pri liečbe závažných prípadov:

Konizácia: Tento zákrok zahŕňa odstránenie kužeľovitého tkaniva z krčka maternice, ktoré obsahuje abnormálne bunky. Môže sa vykonať pomocou skalpela, laseru alebo elektrickej slučky (LEEP). 

Hysterektómia: V závažných prípadoch rakoviny krčka maternice môže byť potrebné odstránenie maternice.

Laserová ablácia: Použitie laseru na odstránenie abnormálnych buniek z krčka maternice.

liečba infekcie HPV vírusom patrí do rúk odborníka - lekára

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Imunomodulačná liečba

Čo je imunomodulačná liečba a ako pomáha pri HPV infekcii? Imunomodulačná liečba sa zameriava na posilnenie imunitného systému, aby pomohol telu bojovať proti HPV infekcii:

Imikvimod: Tento topický krém stimuluje imunitný systém, aby útočil na vírusové bunky. Používa sa hlavne na liečbu genitálnych bradavíc

Interferóny: Tieto proteíny môžu byť podávané injekčne a pomáhajú zvyšovať imunitnú odpoveď proti HPV.

Vakcíny: Aj keď vakcíny proti HPV sú primárne preventívne, môžu tiež pomôcť znižovať riziko opätovnej infekcie a podporovať imunitný systém v boji proti prebiehajúcej infekcii.

Je dôležité poznamenať, že liečba HPV infekcie závisí od individuálnych okolností a mala by byť konzultovaná s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom. Prevencia je lepšia, ako liečba, preto je dobré vedieť, ako posilniť svoj imunitný systém s pomocou potravín.

Prevencia HPV

Prevencia HPV infekcie je kľúčová pre zníženie rizika vzniku genitálnych bradavíc a rakoviny krčka maternice. Existuje niekoľko účinných spôsobov, ako sa chrániť pred HPV, vrátane očkovania, praktizovania bezpečného sexu a udržiavania zdravého životného štýlu. V tejto časti sa podrobne pozrieme na tieto preventívne opatrenia.

Očkovanie proti HPV

Očkovanie je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako sa chrániť pred HPV infekciou. Vakcíny proti HPV sú navrhnuté tak, aby chránili proti najčastejším a najnebezpečnejším typom HPV, vrátane tých, ktoré spôsobujú rakovinu krčka maternice a genitálne bradavice.

Na trhu sú dostupné tri hlavné vakcíny: Silgard, Gardasil 9 a Cervarix. Tieto vakcíny poskytujú ochranu proti rôznym typom HPV: 

Sigard: Chráni proti štyrom typom HPV (6, 11, 16 a 18).

Gardasil 9: Chráni proti deviatim typom HPV (6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 a 58).

Cervarix: Chráni proti dvom typom HPV (16 a 18).

Vekové skupiny odporúčané na očkovanie

Kedy by ste sa mali dať očkovať proti HPV? Odporúčania sa môžu líšiť, ale všeobecne platí:

Deti a dospievajúci vo veku 9-14 rokov: Odporúča sa očkovanie vo veku 11-12 rokov, ale môže sa začať už od 9 rokov. V tejto vekovej skupine sa podávajú dve dávky vakcíny s odstupom šiestich mesiacov.

Dospievajúci a mladí dospelí vo veku 15-26 rokov: Ak sa očkovanie nezačalo skôr, odporúča sa podanie troch dávok vakcíny.

Dospelí vo veku 27-45 rokov: Očkovanie môže byť zvážené po konzultácii s lekárom, najmä ak osoba nebola predtým očkovaná a je vystavená riziku HPV infekcie.

HPV očkovanie áno alebo nie

Očkovanie proti HPV je od roku 2006 dostupné vo viac ako 100 krajinách sveta a predstavuje dôležitú súčasť globálnej zdravotnej starostlivosti. Na rozdiel od bežných predstáv sa do tela nevpravujú mŕtve vírusy, ale ich napodobeniny, známe ako VLP (virus-like particles).

Tieto častice neobsahujú DNA vírusu, takže vakcína nemôže spôsobiť rakovinu krčka maternice. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb (CDC) považujú očkovanie za bezpečný a účinný spôsob ochrany pred HPV. 

Mladý imunitný systém je schopný po aplikácii vakcíny produkovať vysoké hladiny protilátok, ktoré chránia očkovanú osobu pred infekciou HPV v období, keď sa stane sexuálne aktívnou.

Očkovanie má význam aj pre tých, ktorí sa už s niektorým typom HPV stretli, bez ohľadu na vek. Vakcína totiž poskytuje ochranu proti viacerým typom ľudských papilomavírusov, čím zabezpečuje ochranu aj pred ďalšími typmi HPV. 

MUDr. Tomáš Szalay hovorí: “Krajiny, ktoré zaviedli očkovanie proti HPV dávnejšie a viac ho presadzovali, ako napríklad Austrália alebo Dánsko, majú veľmi vysokú mieru preočkovanosti, teda vyše 80 percent, a začínajú byť svedkami poklesu výskytu rakoviny krčka maternice.”

Vakcíny proti HPV sú dostupné iba na lekársky predpis. Pre deti vo veku 12 až 14 rokov je očkovanie proti HPV hradené zo zdravotného poistenia, čo zaručuje prístup k tejto dôležitej preventívnej starostlivosti.

vecteezy vakcína moderná prevencia pred nákazou HPV vírusom  1200x628

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Benefity zdravotných poisťovní na očkovanie proti HPV

Dievčatá a chlapci na Slovensku vo veku 15 až 17 rokov môžu využiť benefit ich zdravotnej poisťovne.

Všeobecná zdravotná poisťovňa v rámci programu Peňaženka zdravia MAXI ponúka možnosť získať príspevok na nepovinné očkovanie proti vírusu HPV (Gardasil 9) pre deti vo veku 13 až 17 rokov. Tento príspevok môže pokryť až 50 % nákladov na každú dávku vakcíny, s maximálnou výškou 31,45 € za jednu dávku.

Poisťovňa Dôvera má prísne špecifikované podmienky na poskytnutie príspevku na vakcináciu a ich klienti musia splniť niekoľko podmienok. Výška preplácanej sumy sa odvíja od dĺžky poistenia v tejto poisťovni a typu podanej vakcíny. Suma sa pohybuje od 18,60€ po 85,72€ na každú jednu dávku. 

Union poskytuje príspevok 50% z ceny na každú dávku vakcíny Cervarix alebo Gardasil 9, ak pacient spĺňa podmienky poistenia v spomínanej poisťovni a veku od 15 do 18 rokov.

Dospelí si musia hradiť vakcínu sami. Viac informácií nájdete na stránkach svojej poisťovne.

Nežiaduce účinky očkovania proti HPV

Rovnako ako pri iných očkovaniach, aj pri tomto sa môžu vyskytnúť nežiaduce účinky. Najčastejšie sa jedná o bolesť hlavy, bolesť, opuch alebo začervenanie v mieste vpichu, ktoré zvyčajne spontánne ustúpia. Tieto reakcie sú prirodzenou odozvou imunitného systému na očkovanie.

Bezpečný sex a používanie prezervatívov

Ako môže bezpečný sex pomôcť predchádzať HPV infekcii?

Používanie prezervatívov môže znížiť riziko prenosu HPV, hoci neposkytujú úplnú ochranu, pretože HPV môže infikovať oblasti, ktoré nie sú pokryté prezervatívom. 

Menší počet sexuálnych partnerov znižuje riziko vystavenia HPV.

Diskutovanie o sexuálnom zdraví s partnerom a pravidelné testovanie na pohlavne prenosné infekcie môže pomôcť identifikovať a riešiť prípadné riziká.

vecteezy kondóm ako prevencia pred nákazou HPV vírusom 1200x800

Zdroj foto: www.vecteezy.com

HPV a rakovina

Ľudský papilomavírus (HPV) je jedným z najčastejších vírusov, ktorý môže viesť k rôznym druhom rakoviny. Najznámejším spojením je medzi HPV a rakovinou krčka maternice, ale tento vírus môže spôsobovať aj ďalšie typy rakoviny.

Spojitosť medzi HPV a rakovinou krčka maternice

Ako je HPV spojený s rakovinou krčka maternice? HPV je hlavným príčinou rakoviny krčka maternice. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je až 99% prípadov rakoviny krčka maternice spôsobených infekciou vysoko rizikovými typmi HPV, najmä typmi 16 a 18.

Tieto typy HPV spôsobujú zmeny v bunkách krčka maternice, ktoré môžu viesť k prekanceróznym léziám a nakoniec k rakovine, ak nie sú včas odhalené a liečené.

Ďalšie typy rakoviny spojené s HPV

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) a National Cancer Institute (NCI) sú ďalšie typy rakoviny spojené s HPV: 

Rakovina konečníka: HPV je zodpovedný za väčšinu prípadov rakoviny konečníka. 

Rakovina penisu: HPV môže spôsobiť rakovinu penisu, hoci je to menej časté.

 



Zaujímavé:
Viete, čo je obriezka a aké môže mať zdravotné benefity v prevencii rakoviny penisu?



Rakovina vulvy a vagíny:
HPV infekcia môže viesť k rakovine vulvy a vagíny.

Rakovina orofaryngu: HPV je spojený s rakovinou hltana, ktorá zasahuje zadnú časť hrdla, základňu jazyka a mandle.

Dá sa zbaviť HPV vírusu?

Zatiaľ čo konvenčná medicína ponúka rôzne spôsoby liečby a prevencie, niektorí ľudia sa zaujímajú aj o alternatívne a holistické prístupy. V tejto časti sa pozrieme na to, či je možné zbaviť sa HPV vírusu prirodzenou cestou, a preskúmame holistický prístup, tradičné medicíny a bylinné liečby.

Holistický prístup

Holistický prístup k liečbe HPV sa zameriava na celkové zdravie tela a mysle. Tento prístup zahŕňa rôzne metódy, ktoré môžu pomôcť posilniť imunitný systém a podporiť telo v boji proti vírusu.

Konzumácia potravín bohatých na vitamíny a minerálne látky, ako sú ovocie, zelenina, celozrnné výrobky a bielkoviny, môže posilniť imunitný systém. Pravidelné cvičenie pomáha udržiavať telo zdravé a zlepšuje psychiku a kvalitný spánok je nevyhnutný pre regeneráciu tela.

Techniky ako meditácia, jóga alebo dýchacie cvičenia môžu pomôcť znížiť stres a podporiť celkové zdravie. Vyhýbajte sa fajčeniu a nadmernému pitiu alkoholu.  

Holistický prístup k celkovému zdraviu môže byť dobrý tip pre ženy, ako byť neodolateľná vo všetkých smeroch.

Tradičné medicíny

Tradičné medicíny, ako je ajurvéda a tradičná čínska medicína (TČM), ponúkajú rôzne prístupy k liečbe HPV. Tieto prístupy sa často zameriavajú na rovnováhu tela a posilnenie imunitného systému.

Ajurvéda je starodávny systém liečby pochádzajúci z Indie, ktorý sa zameriava na rovnováhu medzi telom, mysľou a duchom. Podľa ajurvédskej lekárky Dr. Meenakshi Chauhan sa v ajurvéde používajú rôzne byliny a doplnky stravy na podporu imunitného systému a boj proti HPV.

Tradičná čínska medicína (TČM) zahŕňa použitie bylín, akupunktúry a iných techník na podporu rovnováhy a zdravia tela. TČM sa zameriava na posilnenie čchi (životnej energie) a podporu imunitného systému.

##PRODUCT-WIDGETS-32425##

Bylinná liečba

Vedeli ste, že v prírode existujú látky, ktoré môžu podporiť imunitu v boji proti HPV vírusu?

Naše telo má viacero mechanizmov, ktoré mu pomáhajú potláčať pôsobenie karcinogénov. K tomu sa pridáva schopnosť tela odstraňovať škodlivé látky - detoxikácia a antioxidačné pôsobenie niektorých systémov organizmu.  

Antioxidanty: Medzi najznámejšie látky, ktoré podporujú organizmus v boji proti HPV, patrí extrakt zo semien brokolice, ktorý obsahuje aktivovaný sulforafan, a extrakt zo zeleného čaju, bohatý na EGCG. Obe tieto látky podporujú spomenuté mechanizmy, ktoré chránia organizmus pred karcinogénmi. Podobné účinky majú aj piperín, ktorý má s kombinácii s kurkumínom zosilnený účinok a tiež aj  škoricový extrakt.

Do tejto kategórie môžeme zaradiť aj selén, zinok a vitamín D. Tieto, spolu s vitamínmi A, B2, B3, B6, B9 a bórom pôsobia ako silné antioxidanty. Pomáhajú chrániť naše bunky a ich jadrá.

Tieto látky úzko súvisia s dobre fungujúcou slizničnou a bunkovou imunitou, ale aj s celkovou imunitou. Navyše podporujú funkciu kože ako bariéry proti rôznym patogénom a rovnováhu vaginálneho mikrobiómu. 

Coriolus versicolor (Trametes versicolor): Táto huba, známa aj ako turkey tail, je známa svojimi imunitu posilňujúcimi vlastnosťami. Coriolus versicolor môže podporiť telo v boji proti vírusovým infekciám.

Extrakt z Reishi aj Coriolusu, či už užívané v kombinácii so štandardnou onkologickou liečbou alebo samostatne po jej ukončení, preukázali významné zlepšenie imunitných funkcií, zmiernenie príznakov spojených s nádormi a celkové zlepšenie stavu pacientov.

Štúdie tiež ukázali, že tieto extrakty predlžujú prežitie bez návratu onkologického ochorenia a celkové prežitie pacientov. Sú dobre tolerované aj pri pokročilých ochoreniach a môžu sa užívať dlhodobo. Na základe klinicky preukázanej účinnosti a bezpečnosti sú v niektorých krajinách indikované ako doplnková liečba pre mnohé druhy nádorov.

Napriek mnohým klinickým  a odborným štúdiám, ktoré podporujú prínos extraktov z Coriolu aj pre onkologických pacientov a v Ázii sú oficiálne schválené a používané lekármi, v Čechách a na Slovensku je jeho schválenie legislatívne zložitejšie.

Kurkuma (Curcuma longa): Kurkuma obsahuje kurkumín, ktorý má silné protizápalové a antioxidačné vlastnosti a môže pomôcť aj v boji proti HPV infekciám.

Ashwagandha (Withania somnifera): Táto ajurvédska bylina je známa svojimi adaptogénnymi vlastnosťami, ktoré pomáhajú telu zvládať stres a posilňovať imunitný systém. Hovorí sa o jej omladzujúcich vlastnostiach.

Hoci holistické prístupy, tradičné medicíny a bylinné liečby môžu ponúkať podporu v boji proti HPV, je dôležité konzultovať tieto metódy s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

Mýty a fakty o HPV

Ľudský papilomavírus (HPV) je jedným z najčastejších vírusov, ktorý môže postihnúť každého sexuálne aktívneho jedinca. Napriek jeho rozšírenosti existuje mnoho mýtov a mylných predstáv o tomto víruse, ktoré môžu viesť k nedorozumeniam a zbytočným obavám.  

Mýtus 1: HPV postihuje iba ženy.

Fakt: HPV môže postihnúť mužov aj ženy. Hoci je rakovina krčka maternice najznámejším ochorením spojeným s HPV, tento vírus môže spôsobiť aj rakovinu konečníka, penisu, vulvy, vagíny a orofaryngu u mužov aj žien. Podľa CDC je HPV zodpovedný za približne 70% prípadov rakoviny orofaryngu v Spojených štátoch.

Mýtus 2: Prezervatívy úplne chránia pred HPV.

Fakt: Prezervatívy môžu znížiť riziko prenosu HPV, ale neposkytujú úplnú ochranu. HPV sa môže prenášať kontaktom s kožou, ktorá nie je pokrytá prezervatívom. Podľa WHO prezervatívy znižujú riziko prenosu HPV, ale neeliminujú ho úplne.

Mýtus 3: Ak nemám žiadne príznaky, nemám HPV.

Fakt: Väčšina ľudí s HPV nemá žiadne príznaky a ani nevedia, že sú infikovaní. HPV infekcia môže byť asymptomatická a telo sa s ňou často vyrovná samo. Avšak niektoré typy HPV môžu spôsobiť genitálne bradavice alebo prekancerózne lézie, ktoré môžu byť zistené iba prostredníctvom skríningových testov, ako je Pap test alebo HPV test.

Mýtus 4: HPV vakcína je určená iba pre dievčatá.

Fakt: HPV vakcína je odporúčaná pre dievčatá aj chlapcov. Vakcinácia chlapcov pomáha predchádzať prenosu HPV a chráni ich pred rakovinou konečníka, penisu a orofaryngu. Podľa CDC je očkovanie proti HPV odporúčané pre všetky deti vo veku 11-12 rokov, ale môže byť podané už od 9 rokov

Mýtus 5: Ak má môj partner/partnerka HPV vírus, znamená to, že ma podvádza.

Fakt: HPV je veľmi rozšírený vírus, ktorý počas svojho života prekoná takmer každý sexuálne aktívny človek.

Ak vášmu partnerovi/ partnerke diagnostikujú HPV, neznamená to automaticky, že bol/a neverný/á. Vírus mohol/mohla získať ešte pred vaším vzťahom, alebo ste ho mohli priniesť vy z predchádzajúcich vzťahov.

Existuje veľa možností, preto je dôležité neobviňovať a nepredpokladať neveru.

Život s HPV

Diagnóza HPV môže byť pre mnohých ľudí šokujúca a stresujúca. Je dôležité si uvedomiť, že HPV je veľmi bežný vírus, ktorý postihuje milióny ľudí po celom svete. Život s HPV môže priniesť rôzne výzvy, ale s vhodnou podporou a informáciami je možné zvládnuť túto situáciu s dôstojnosťou a pokojom.

Psychologické aspekty diagnózy

Diagnóza HPV môže vyvolať rôzne emocionálne reakcie, ako sú strach, úzkosť, hanba alebo dokonca depresia. Je normálne cítiť sa zmätený alebo vystrašený, keď sa dozviete, že máte HPV.

Získanie presných informácií o HPV môže pomôcť zmierniť obavy. Vedieť, že väčšina HPV infekcií sa vyrieši sama a že existujú účinné spôsoby prevencie a liečby, môže byť upokojujúce.

Hovorte o svojich pocitoch s blízkymi priateľmi alebo rodinou. Podpora od ľudí, ktorým dôverujete, môže byť veľmi užitočná. Ak sa cítite preťažení alebo depresívni, zvážte konzultáciu s psychológom alebo terapeutom, ktorý vám môže pomôcť zvládnuť vaše emócie.

vecteety vzájomná podpora partnerov je pri liečbe HPV infekcie kľúčová

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Ako komunikovať s partnerom o HPV

Rozhovor o HPV s partnerom môže byť náročný, ale je dôležitý pre udržanie zdravého a dôverného vzťahu. Začnite rozhovor v čase, keď máte obaja dostatok času a súkromia. Buďte úprimní o svojej diagnóze a vysvetlite, čo to znamená pre vás oboch.

Poskytnite partnerovi informácie o HPV, vrátane toho, ako sa prenáša a aké sú možnosti prevencie a liečby. Môžete použiť dôveryhodné zdroje, ako sú hpv.sk alebo nierakovine.sk.

Hovorte o tom, ako môžete spolu znížiť riziko prenosu HPV, napríklad používaním prezervatívov a pravidelnými kontrolami. Uistite svojho partnera, že ste v tom spolu a že HPV je bežný problém, ktorý môžete spoločne zvládnuť.

Podporné skupiny a zdroje informácií

Nájsť podporu a správne informácie je kľúčové pre zvládnutie života s HPV. Existuje mnoho zdrojov, ktoré vám môžu pomôcť:

Podporné skupiny: Pripojte sa k podporným skupinám pre ľudí s HPV, kde môžete zdieľať svoje skúsenosti a získať podporu od ostatných, ktorí prechádzajú podobnou situáciou. Mnohé z týchto skupín nájdete online

Vzdelávacie webové stránky: Navštívte dôveryhodné webové stránky, ako sú hpv.sk, nierakovine.sk a Vaccination Info, kde nájdete množstvo informácií o HPV, jeho prevencii a liečbe.

Konzultácia s lekárom: Pravidelne sa poraďte so svojím lekárom, ktorý vám môže poskytnúť odborné rady a odporúčania pre vaše konkrétne potreby.

odber noviniek newsletter

Záver

HPV môže byť výzvou, ale s informáciami, prevenciou a správnym prístupom môžete túto situáciu úspešne zvládnuť. Nezabúdajte, že nie ste sami a že existuje mnoho zdrojov a podporných skupín, ktoré vám môžu pomôcť.

S pozitívnym prístupom, zdravým životným štýlom a otvorenou komunikáciou môžete prevziať kontrolu nad svojím zdravím a žiť plnohodnotný život.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s: 

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

Autorka článku: Mgr. Radka Žiaková, Obsahová špecialistka z PoctiveSEO na zdravotné a odborné témy, majiteľka e-shopu Zdravoradka.sk

Copyediting: Gabriela Volfová

O autorke:

Som magisterka sociálnych štúdií so záujmom o zdravý životný štýl. Moje vedomosti a praktické skúsenosti čerpám nielen z akademického prostredia, ale aj z neustáleho učenia a objavovania nových vecí.
Ako vyštudovaná zdravotná sestra a majiteľka zdravotného webu sa snažím s láskou a odbornosťou šíriť osvetu o zdravej výžive a životnom štýle. Zároveň skúmam nové možnosti v oblasti duševného zdravia a pohody.Mám blízko nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám a prírode, čo odráža môj celostný prístup k životu. Moje články ponúkajú bohatú mozaiku najnovších vedeckých poznatkov prepletených s osobnými skúsenosťami. Poskytujú čitateľom cenné informácie a inšpirujú k pozitívnym zmenám pre lepšie zdravie a celkovú pohodu.

 

Zdroje:

https://www.nierakovine.sk/rakovina-krcka-maternice/co-je-hpv

https://hpv.sk/

https://vaccination-info.europa.eu/sk/informacne-listy-o-ochoreniach/ludsky-papilomavirus-hpv

https://www.cdc.gov/sti/about/about-genital-hpv-infection.html?CDC_AAref_Val=https://www.cdc.gov/std/hpv/stdfact-hpv.htm

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cervical-cancer

https://www.ta3.com/clanok/261253/szalay-o-viruse-hpv-a-prevencii-siria-sa-antivaxerske-hoaxy-pediatri-neockuju-deti

https://www.vszp.sk/benefity/zoznam-benefitov/pre-poistencov/prispevok-nepovinne-ockovanie-proti-virusu-hpv.html

https://www.planetayurveda.com/library/human-papillomavirus-infection/

https://www.uspesna-lecba.cz/nemoci-a-jejich-leceni/tradicni-cinska-medicina-jako-doplnkova-lecba-zavaznych-i-lehkych-onemocneni/

Akagi  J,  Baba  H.  PSK  may  suppress  CD57+  T  cells  to  improve  survival  of  advanced  gastric  cancer  patients.  Int  J  Clin  Oncol  2010;  15(2):  145–152.  PSK  may  suppress  CD57+  T  cells  to  improve  survival  of  advanced  gastric  cancer patients.