Čo je menopauza? Účinné tipy, ako zvládnuť jej príznaky čo najlepšie

Ženské telo je úžasné. Od prvého nádychu až po zrelé roky, každé obdobie prináša svoje jedinečné výzvy a krásy. Život ženy by sa dal prirovnať rieke, ktorá preteká cez rôzne krajiny, zažije búrky ale aj slnkom zaliate dni s pokojnou hladinou.
Menopauza, často označovaná ako klimaktérium alebo prechod, je jedným z týchto období – časom transformácie, kedy sa mení nielen fyzické telo ale aj duša a začína sa nová etapa života. Mnohé ženy vnímajú menopauzu ako výzvu, pre niektoré je doslova strašiakom a obávajú sa nepríjemných príznakov, ktoré ju zvyknú sprevádzať. No vôbec to tak nemusí byť. V skutočnosti môže byť menopauza aj obdobím istého oslobodenia sa a lepšieho sebapoznania. Ak ste sa práve ocitli na jej prahu, náš článok je venovaný práve vám.

V tomto článku vám predstavíme účinné tipy a prírodné metódy, ktoré vám pomôžu so silou a gráciou zvládnuť príznaky menopauzy a objaviť krásu tohto prelomového životného obdobia. Spoločne zistíme, ako môžete prejsť týmto obdobím s minimálnymi ťažkosťami.
Spoznáte, ako môžete prijať menopauzu nie ako koniec, ale ako začiatok novej kapitoly života plnej možností a radosti.
Prečítajte si náš článok a objavte, ako môžete menopauzu premeniť na vzrušujúcu príležitosť pre nový začiatok. 

 

nadherna zrela zena v rokoch pocas menopauzy
Zdroj foto: www.freepik.com

Čo je menopauza?

Menopauza je prirodzeným obdobím v živote ženy, ktorému sa žiadna nevyhne. Znamená ukončenie menštruačného cyklu a žena prechádza z obdobia plodnosti do neplodného obdobia, až dokým úplne stratí schopnosť otehotnieť. O menopauze hovoríme, keď menštruácia nenastane 12 po sebe nasledujúcich mesiacov.
Tento prechod nie je len o strate menštruácie a fyzických zmenách, ale aj o emocionálnom a duchovnom prebudení. Je to čas, keď sa môže zmeniť pohľad na svet a na seba samu.



NÁŠ TIP: Všetko, čo potrebujete vedieť o menštruačnom cykle,
sa dozviete z nášho článku:
Menštruácia od A po Z.




Menopauza je často sprevádzaná rôznymi príznakmi, na ktoré je ťažké sa vopred pripraviť. Môžu zahŕňať návaly tepla, nočné potenie, zmeny nálady, zadržiavanie vody v tele, prírastok hmotnosti, väčšie riziko zlomenín, zhoršenie koncentrácie a pamäte, vaginálnu suchosť, zmeny libida a iné. Niektorým sa celkom vyhnúť nedá, no našťastie sa dajú zmierniť.  Aj o tom si napíšeme ďalej viac.

Priemerný vek nástupu menopauzy

Menopauza sa najčastejšie objavuje u žien vo veku medzi 45. a 55.rokom, ale každá žena je jedinečná a tento vek sa môže líšiť. Niektoré ženy môžu zažiť menopauzu skôr, ide o tzv. predčasnú menopauzu, ktorá väčšinou vie poriadne zaskočiť. Môže teda nastať už okolo 40. roku života, zatiaľ čo iné ženy môžu mať menštruačný cyklus aj po 55. roku života. Samotný prechod môže trvať aj viac ako 10 rokov.

Fázy menopauzy: V čom sa líši perimenopauza a menopauza?

Menopauza sa delí na niekoľko fáz:

  • Premenopauza: Toto je obdobie ešte pred samotnou menopauzou, ktoré môže prichádzať celkom nenápadne. Považuje sa ešte stále za obdobie plodnosti. Menštruácia býva ešte stále prítomná a dokonca aj pravidelná, no už sa môžu začať objavovať prvé príznaky, ako migrény, bolesti hlavy, zhoršená pamäť a neschopnosť koncentrácie – tzv. mozgová hmla, citlivosť prsníkov, podráždenosť a emočná nestabilita, zvyšovanie hmotnosti a pod.

  • Perimenopauza: Táto fáza zahŕňa obdobie pred menopauzou a pokračuje až do jedného roka po poslednej menštruácii. Je charakteristická výraznými hormonálnymi zmenami a príznakmi, ktoré sa nedajú prehliadnuť a významne narúšajú celkovú pohodu. Dochádza k prudkým až skokovým zmenám hladiny progesterónu a estrogénu. Často je prítomná tzv. estrogénová dominancia, kedy je hladina estrogénu príliš vysoká. Tieto veľké výkyvy spôsobujú návaly tepla, nočné potenie a často sa pridružia aj problémy so spánkom. Žena môže stále otehotnieť aj napriek tomu, že už nemenštruuje.

  • Menopauza: Ako sme sa už vyššie zmienili, toto obdobie je definované ako obdobie po 12 mesiacoch od poslednej menštruácie. V tomto čase sa už menštruačný cyklus úplne zastaví a žena sa stáva neplodnou. Hladina estrogénu klesá a to má za následok ďalšie nepríjemné prejavy ako sú: vypadávanie vlasov, bolesti prsníkov, srdcová arytmia, kolísavý krvný tlak, častejšie migrény, problémy v intímnom živote, bolesti kĺbov a chrbtice a pod.

  • Postmenopauza: Toto obdobie nasleduje po menopauze a trvá až do konca života. Hormonálne hladiny sa stabilizujú, ale môžu sa objaviť dlhodobé účinky nízkych hladín estrogénu, ako je osteoporóza ( = rednutie kostí, ide o metabolické ochorenie). Taktiež sa zvyšuje riziko vzniku srdcovo – cievnych ochorení, hypertenziu nevynímajúc.


Príčiny a príznaky menopauzy – aké sú najčastejšie hormonálne zmeny?

Príčiny a hormonálne zmeny

Menopauza a perimenopauza sú prirodzenými etapami v živote ženy, ktoré sú sprevádzané významnými hormonálnymi zmenami. Tieto zmeny sú primárne spôsobené poklesom produkcie estrogénu a progesterónu vaječníkmi.
Estrogén je zodpovedný za reguláciu menštruačného cyklu, zatiaľ čo progesterón pripravuje maternicu na tehotenstvo. Keď hladiny týchto hormónov klesajú, ovplyvňuje to nielen reprodukčný systém, ale aj mnohé ďalšie aspekty zdravia ženy.

Ako hormonálne zmeny ovplyvňujú telo a psychiku ženy

Fyzické zmeny môžu zahŕňať už spomínané návaly tepla, nočné potenie, vaginálnu suchosť a bolesti pri pohlavnom styku. Môže dôjsť aj k zmenám v metabolizme, čo môže viesť k priberaniu na váhe, najmä v oblasti brucha. Ďalším dlhodobým účinkom je zvýšené riziko osteoporózy a srdcovo-cievnych ochorení .

Zmeny v psychike môžu zahŕňať zmeny nálady, úzkosť, depresiu, znížené libido a pokles sebavedomia. U niektorých žien sa často objavujú aj problémy s pamäťou a koncentráciou. Tieto psychické zmeny sú často spôsobené nielen hormonálnymi výkyvmi, ale aj spoločenskými a kultúrnymi tlakmi spojenými s procesom starnutia.

mozgova hmla ako prejav menopauzy

Zdroj foto: www.freepik.com

Zhrňme si najčastejšie príznaky menopauzy:

  • Slabšie alebo naopak silnejšie krvácanie
  • Nepravidelná menštruácia
  • Návaly tepla sprevádzané silným potením (najviac v noci)
  • Búšenie srdca/arytmia
  • Poruchy spánku
  • Emočná nestabilita, zmeny nálad, plačlivosť
  • Úzkosť a depresívne nálady
  • Únava
  • Problémy s pamäťou a koncentráciou, zábudlivosť
  • Závraty
  • Zhoršená schopnosť udržať moč
  • Vypadávanie vlasov
  • Zhoršená kvalita pokožky a nechtov – akné, suchá pleť, vrásky, strata elasticity
  • Bolesti kĺbov a svalov
  • Migrény a bolesti hlavy
  • Suchá sliznica – oči, vaginálna suchosť
  • Znížené libido
  • Kolísavý alebo zvýšený krvný tlak
  • Naberanie hmotnosti a zadržiavanie vody v tele


Je dôležité si uvedomiť, že každá žena je jedinečná a preto môže menopauzu zažívať inak. Niektoré ženy môžu pociťovať viacero príznakov naraz a aj oveľa intenzívnejšie a dlhšie, zatiaľ čo iné ženy majú sotva jeden príznak, ktorý aj rýchlo pominie. Nie vždy je to však len o hormónoch...

Aké ďalšie faktory majú vplyv na nástup a priebeh menopauzy?

Okrem hormonálnych zmien existuje niekoľko ďalších faktorov, ktoré môžu ovplyvniť nástup a priebeh menopauzy. Tieto faktory zahŕňajú genetiku, životný štýl, celkové zdravie a dokonca aj psychologické faktory.

  • Genetika: Čas nástupu menopauzy môže byť čiastočne dedičný. Ak vaša matka alebo sestra zažili skorú menopauzu, je pravdepodobnejšie, že aj u vás sa začne skôr.
  • Životný štýl: Faktory ako fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a nedostatok fyzickej aktivity môžu urýchliť nástup menopauzy.
  • Celkové zdravie: Aj určité chronické či autoimunitné ochorenia alebo niektoré typy operácií, môžu ovplyvniť čas nástupu menopauzy.
  • Psychologické faktory: Stres a psychické vyčerpanie môžu mať vplyv na hormonálne hladiny a môžu zhoršovať príznaky menopauzy.

Čo pomôže na zmiernenie príznakov menopauzy? 

Zvládanie príznakov perimenopauzy a menopauzy býva pre nejednu ženu náročné. Vo väčšine prípadov však pomôže zmena životného štýlu, úprava jedálnička a jeho obohatenie o bylinky či doplnky výživy, ktoré pomôžu regulovať hormonálne výkyvy.

Ak nezafungujú prirodzené metódy, vtedy je namieste zvážiť aj možnosť substitučnej hormonálnej terapie ( HRT ), ktorá spočíva v dopĺňaní hormónov vo forme tabliet, náplastí, gélov, sprejov alebo vaginálnych čapíkov, krúžkov a pod.

 

cvicenie je pocas menopauzy dolezite

Zdroj foto: www.freepik.com

Pohyb a cvičenie počas menopauzy


Pohyb a pravidelná fyzická aktivita sú základom pre zvládanie príznakov menopauzy.

  • Kardiovaskulárne cvičenia: Chôdza, bicyklovanie, beh alebo plávanie môžu zlepšiť srdcovú funkciu a pomôcť pri kontrole hmotnosti.
  • Silový tréning: Pomáha udržiavať svalovú hmotu a podporuje zdravie kostí. Počas menopauzy totiž dochádza k vyššiemu úbytku svalovej hmoty. To má následne vplyv na celkový metabolizmus a silu.

Stres - techniky na zvládanie stresu


Joga, meditácia, dýchacie cvičenia a ďalšie relaxačné techniky môžu pomôcť zmierniť emocionálne príznaky menopauzy. Svoje čaro má aj prechádzka na čerstvom vzduchu či kvalitná profesionálna masáž, akupunktúra alebo len obyčajný domáci kúpeľ s pár kvapkami esenciálneho oleja. Jednoducho – hýčkajte svoje telo a nezanedbávajte ani svoju dušu.

Prírodné metódy a doplnky stravy, jedálniček

  • Bylinné doplnky stravy : Niektoré byliny, ako sú červená ďatelina, brokolica,  pupalka, šalvia alebo ľubovník bodkovaný, sú tradične používané na zmiernenie príznakov menopauzy.
    Môžete vyskúšať aj ďalšie prípravky, ktoré obsahujú rôzne účinné látky: maca, alchemilka, ashwagandha, vitex jahňací a iné.
    Dostupné sú rôzne bylinné zmesi vo forme čajov či extraktov v kapsulách, ktoré obsahujú vyvážené kombinácie tak, aby mali čo najsilnejšie účinky.
    Nemajú zväčša žiadne nežiadúce účinky a môžu sa užívať aj dlhodobo.

  • Vitamíny a minerály: Doplnky ako vitamín D, vitamín E, vitamín K2, vápnik a magnézium môžu podporiť zdravie kostí a celkovú pohodu. Zároveň môžu pomôcť predchádzať osteoporóze.

    Selén a zinok sú zasa kľúčové pre kvalitu vlasov, nechtov a pokožky.
    Kolagén – keďže vekom sa prirodzene znižuje jeho produkcia, je vhodné ho dopĺňať.


  • Omega-3 mastné kyseliny: Mastné ryby, ako sú losos a makrela, alebo doplnky s omega-3 a  rybí olej môžu zlepšiť náladu a znižovať zápaly.

  • Vláknina: Vysoký príjem vlákniny z ovocia, zeleniny a celozrnných produktov môže pomôcť s trávením a udržiavaním zdravej hmotnosti.

  • Fytoestrogény: Látky obsiahnuté v potravinách ako sója alebo ľanové semienka môžu mať mierne estrogénne účinky a môžu pomôcť pri niektorých príznakoch.

 

Kozmetická starostlivosť o pleť počas menopauzy 

Pod vplyvom straty kolagénu sa mení počas menopauzy aj pleť. Stáva sa tenšou, suchšou a tvorí sa na nej viac vrások. Dôležité je preto jej správne a pravidelne ošetrovanie. Možno si budete musieť zvyknúť na to, že niektoré prípravky už nebudete môcť používať a budete musieť zmeniť aj niektoré návyky v bežnej rutine.
Určite by ste sa mali vyhnúť kozmetickým prípravkom, ktoré nadmerne vysušujú pleť. Medzi také patria aj chemické peelingy. Uprednostnite radšej menej agresívne prípravky.
Rovnako dôležitá je zvýšená ochrana pred škodlivým UV žiarením. Nezabúdajte preto na každodenné používanie ochranných krémov s dostatočným SPF. Nanášajte si ich v prípade potreby aj viackrát denne a vyhýbajte sa nadmernému opaľovaniu.

  • Pri výbere pleťovej kozmetiky voľte prírodné prípravky s obsahom kyseliny hyalurónovej, ktorá dokáže viazať vodu a udržať pokožku hydratovanú.

  • Používajte produkty s vitamínom C a kyselinou glykolovou, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred voľnými radikálmi a podporujú tvorbu kolagénu.

  • Aplikujte prípravky s retinolom, ktorý môže stimulovať obnovu buniek a zlepšiť textúru pokožky.


Dostatok spánku


Kvalitný spánok je dôležitý pre regeneráciu a môže pomôcť zmierniť únavu a stres.
Pri problémoch so spánkom vám môže pomôcť chmeľ, mučenka, levanduľa, ako doplnok aj melatonín. Upokojujúce účinky má aj valeriána.

Príjem tekutín

Pitie dostatočného množstva vody je kľúčové pre udržanie hydratácie a podporu tráviaceho systému. Naopak je dobré vyhýbať sa pitiu alkoholu a tiež aj znížiť dávky kofeínu. Tieto látky môžu totiž zhoršovať príznaky menopauzy, ako sú návaly tepla a nespavosť.



Náš tip: Skvelou náhradou za kávu je
nápoj z praženého koreňa čakanky.


Cigarety a nikotín

Fajčenie môže urýchliť nástup menopauzy a zvýšiť riziko srdcových ochorení a osteoporózy. Ak fajčíte, tak je najvyšší čas s týmto zlozvykom skoncovať.

Podpora a komunita

Menopauza môže byť ľahšie zvládnuteľná vďaka podpore zo strany komunitných skupín, známych ako “ženské kruhy”. Tieto skupiny môžu byť bohatým zdrojom praktických tipov a emocionálnej opory. Nebojte sa otvorene komunikovať o tom, čo práve prežívate, s partnerom, deťmi alebo priateľmi. Ich pochopenie a podpora môžu posilniť vaše vzťahy a dodať im ešte väčšiu hĺbku.

pozitivna podpora zien pocas menopauzy

Zdroj foto: www.freepik.com

Hormonálna substitučná liečba (HRT) a jej výhody a riziká

Hormonálna substitučná liečba môže byť účinná pri zmiernení mnohých príznakov menopauzy. Môže byť efektívna voľba pre ženy, ktoré trpia závažnými príznakmi menopauzy a ktorým iné metódy nepomohli. HRT obvykle zahŕňa estrogén, progesterón alebo kombináciu oboch. Táto liečba môže zlepšiť kvalitu života tým, že zmierni návaly tepla, nočné potenie a ďalšie príznaky.

Avšak HRT nie je vhodná pre všetkých a môže mať potenciálne riziká, vrátane zvýšeného rizika pre niektoré typy rakoviny, srdcových ochorení a krvných zrazenín. Je dôležité konzultovať s lekárom možnosti liečby a zvážiť všetky výhody a riziká.

 

Mnohým ženám počas menopauzy pomáha vedomie, že si konečne môžu dovoliť myslieť viac na seba. Deti sú už väčšinou odrastené, vyleteli z rodinného hniezda a tak vzniká priestor a čas na objavovanie nových záľub a koníčkov. Chopte sa aj vy tejto príležitosti a začnite sa venovať aktivitám, na ktoré ste v minulosti nemali čas alebo ste sa ich neodvážili vyskúšať.

Čo tak vyskúšať niečo z tohto?

  • Kreatívne kurzy: Prihláste sa na kurz maľovania alebo šitia a objavte svoj skrytý talent.
  • Fotografia: Staňte sa amatérskou fotografkou a zachytávajte krásu okolitého sveta.
  • Varenie: Skúšajte nové recepty a rozširujte svoje kulinárske zručnosti.
  • Čítanie a vzdelávanie: Venujte viac času čítaniu kníh alebo sa zapojte do vzdelávacích kurzov, ktoré vás zaujímajú.
  • Cestovanie: Plánujte výlety a cestujte, objavujte nové kultúry a miesta.
  • Tanec: Zapíšte sa na tanečné hodiny. Tanec je skvelý spôsob, ako zostať v kondícii, stretnúť nových ľudí a zábavne stráviť čas.
  • Písanie: Začnite písať denník, blog alebo dokonca knihu. Písanie je terapeutické a môže pomôcť vyjadriť vaše myšlienky a pocity.
  • Záhradkárčenie: Venujte sa pestovaniu kvetov, byliniek alebo zeleniny. Záhradkárčenie je nielen relaxačné, ale môže vám tiež poskytnúť čerstvé produkty pre vašu kuchyňu.
  • Hudba: Naučte sa hrať na hudobný nástroj alebo sa zapojte do speváckeho zboru. Hudba môže byť úžasným zdrojom radosti a uvoľnenia.
  • Jazyky: Začnite sa učiť nový jazyk. Nielenže to stimuluje mozog, ale môže vám to otvoriť dvere k novým kultúram a cestovaniu.


Ako vidíte, existuje veľa možností, ako obohatiť svoj život… Stačí len začať a nájsť to, čo vás naozaj osloví a prebudí vo vás tú pravú esenciu ženskosti.

odber noviniek newsletter 

Záver: Menopauza ako cesta k sebapoznaniu

Pamätajte, že menopauza je prirodzenou súčasťou života každej ženy a prináša so sebou aj príležitosť na rast a zmenu. Je to čas, keď môžete objaviť nové stránky svojej osobnosti, naučiť sa nové zručnosti a posilniť vzťahy, ktoré sú pre vás dôležité. Zároveň je aj obdobím, kedy môžete prehodnotiť svoje priority a vybrať si, do čoho investujete svoj čas a energiu.

Snažte sa žiť každý deň naplno. Prijmite sa. Urobte si malé radosti a ďakujte. Za každý jeden deň a okamih v ňom. Menopauza je len jednou z etáp vašej životnej cesty, a s prístupom plným lásky a starostlivosti môže byť jednou z tých najbohatších, na ktoré nikdy nezabudnete.

 

Zdroje:


10 bylín a doplnkov pre menopauzu (healthline.com) 

https://www.healthline.com/health/the-menopause-medical-checklist-what-to-expect-and-ask-at-your-gyno-appt 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12188398/

https://antiage.sk/perimenopauza-priznaky-ktore-prezivam-a-realne-rady-od-skutocnych-zien/

  

Článok si pre vás pripravila 

 

foto Gabi HerbaticaGabriela Volfová

Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.

Kontakt: gabriela@herbatica.sk


ikona herbatica FB
ikona herbatica IGikona herbatica YT


Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr
. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice alebo nakuknite do nášho BLOGU.

 

Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)