Netradičné jedlé oleje. Už ste o nich počuli?
O olejoch a ich využití v strave nájdete informácií dostatok. Nemyslím tým oleje používané bežne- teda slnečnicový, repkový alebo olivový.
Mám na mysli oleje iné, síce zdravšie, ale paradoxne menej známe. Tekvicový, ľanový, cédrový, rakytníkový, z čiernej rasce…
Spoločný majú pôvod:
ich zdrojom sú semená rastlín, ktoré sa za studena lisujú a produktom je olej obsahujúci vitamíny a látky potrebné pre náš organizmus. Niektoré sú vhodné na vonkajšie aj vnútorné použitie a iné len na vnútorné. Každý z nich má svoje cieľové miesto v ľudskom tele, kam prináša prospech.
Žalúdok, črevá a trávenie:
Kráľom je ľanový olej, nakoľko semienka ľanu siateho obsahujú veľa slizu. Ten obaľuje sliznicu vystieľajúcu vnútornú stenu žalúdka a čriev a tak chráni pred zápalom aj upravuje stolicu. Stačí ho pridať napríklad do šalátu alebo 3x denne užiť čajovú lyžičku.
Druhým pomocníkom tráviaceho traktu je olej z tekvicových semien.
Imunita, prechladnutia:
Osobne jednoznačne odporúčam olej rakytníkový. Je vhodný už pre deti od troch rokov a ak sa užíva preventívne, t.j 1 čajová lyžička ráno, dokáže telo zásobiť dostatočným množstvom vitamínu C, ktorý si v organizme s infekciami efektívne poradí. Ani rozvinuté ochorenie nemusí byť strašiakom. Rakytníkový olej veľmi dobre odhlieňuje. Je vhodný na drobné poranenia – má protizápalový efekt a urýchľuje hojenie. A dôkladne Vás pripraví na horúce leto, lebo obsahuje karotenoidy, ktoré zabezpečia rovnomerné opálenie. Viac o karotenoidoch sa dozviete na tomto článku.
Olej z čiernej rasce má takisto protizápalové účinky a je dobrým pomocníkom pri ochoreniach spôsobených vírusmi, keď antibiotiká nezaberajú. Nezabudnite naň v čase, keď organizmus trápia plesňové ochorenia (leto a častá návšteva kúpalísk), lebo má aj antimykotické účinky.
Cédrový olej je výnimočný nielen tým, že posilňuje celkovú obranyschopnosť organizmu, ale aj tým, že ako jeden z mála dobre chutí a prospieva kráse, lebo obsahuje množstvo vitamínu E. Tento vitamín je známy antioxidant, ktorý zabraňuje starnutiu pokožky.
Pečeň
Ako špecifický orgán v našom tele si zaslúži pozornosť a ochranu – veď odbúrava z tela toxické látky a stará sa o poriadok. Vhodný je tekvicový olej alebo špeciálne olej zo semien ostropestreca mariánskeho, ktorý obsahuje silymarín.
Na záver Vám ponúkame aspoň jeden recept na využitie rakytníkového oleja v kuchyni:
Mrkvovo-jablkový šalát
Suroviny: 300 g postrúhanej surovej mrkvy, 2 jablká, 1 čl cukru, 1čl citrónovej šťavy, soľ podľa chuti , 2 PL rakytníkového oleja, petržlenová vňať.
Postup: všetky suroviny zmiešame v miske, zalejeme rakytníkovým olejom, ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame s pečivom.
DOBRÚ CHUŤ A VEĽA ZDRAVIA