Ako udržať zdravú prostatu: Kompletný sprievodca

Máte pocit, že téma zdravia prostaty je tabu alebo len pre "starších" mužov? Opak je pravdou. Zdravie prostaty by malo byť prioritou pre každého muža, bez ohľadu na vek.

Ste pripravení dozvedieť sa, ako môžete aktívne prispievať k zdraviu vašej prostaty, a tým predchádzať možným problémom v budúcnosti? Či už hľadáte preventívne stratégie alebo efektívne rady, ako si udržať prostatu v top stave, tento článok vám poskytne všetky potrebné informácie.

Poďme spolu objaviť, ako môžete prostredníctvom správnej výživy, životného štýlu a pravidelných prehliadok udržať prostatu zdravú a funkčnú.

mužské problémy s prostatou a močením

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Čo je prostata a aká je jej funkcia

Prostata, známa tiež ako predstojná žľaza, je malý orgán, ktorý zohráva kľúčovú úlohu v mužskom reprodukčnom systéme. Úzko súvisí so zdravou erekciou a celkovo sexuálnym životom muža.

Kde je prostata: Anatómia prostaty

Prostata je veľkosti orecha a má hmotnosť približne 20 gramov, šírku približne 4 cm, výšku 3 cm a hrúbku 2 cm. Tento orgán sa skladá zo žľaznatého tkaniva a svalovej zložky.
Do svojej normálnej veľkosti dorastá približne vo veku 17 rokov.

Je umiestnená pod močovým mechúrom a pred konečníkom. Prostata obopína časť močovej trubice, ktorá vedie moč z mechúra von z tela. Toto umiestnenie umožňuje prostate, aby pri ejakulácii vypudila svoj sekrét do močovej trubice.

Sekrét prostaty, ktorý je produkovaný 30 až 50 malými žliazkami, slúži na zvlhčenie močovej rúry pred ejakuláciou spermií a predstavuje objemovo najväčšiu časť ejakulátu. Sekrét sa potom mieša so spermiami pochádzajúcimi z semenníkov, čo vytvára semennú tekutinu.

Funkcie prostaty

Prostata má dôležité funkcie v mužskom tele:

  1. Produkcia sekrétu: Prostatický sekrét, ktorý tvorí približne 30% objemu ejakulátu, obsahuje enzýmy, proteíny a minerály, ktoré podporujú životaschopnosť a pohyblivosť spermií.

  2. Ovplyvňovanie potencie a plodnosti: Zdravá prostata je kľúčová pre správnu sexuálnu funkciu a plodnosť muža. Prostata a jej sekréty pomáhajú udržiavať optimálne podmienky pre spermie v močovej trubice.

Funkcia prostaty má zásadný vplyv na kvalitu sexuálneho života muža. Opakované infekcie alebo zápaly prostaty môžu negatívne ovplyvňovať erekciu, libido a celkový komfort počas orgazmu. Intenzita týchto príznakov sa môže u každého muža líšiť. 

Problémy so stoporením, sexuálnym apetítom a ejakuláciou sú často spôsobené symptómami ochorenia prostaty. Časté bolesti, pálenie, rezanie a prítomnosť krvi v močovej trubici môžu významne narušiť pohodlie a sexuálny výkon muža. Nadmerné zväčšenie prostaty môže tiež vyvíjať tlak na močovú rúru, čo negatívne ovplyvňuje ejakuláciu.

Zmeny prostaty počas života muža

Počas života muža môže prostata prechádzať rôznymi zmenami. V období puberty začína prostata rásť, čo je stimulované mužskými pohlavnými hormónmi, najmä testosterónom.

V strednom veku môže dôjsť k ďalšiemu zväčšeniu prostaty, čo je bežný jav známy ako benígna hyperplázia prostaty (BHP). Toto zväčšenie môže spôsobiť problémy s močením, keďže zväčšená prostata môže tlačiť na močovú trubice a obmedziť prietok moču. 

Okrem BHP, sú muži tiež náchylní k prostatitíde, zápalu prostaty, ktorý môže byť spôsobený rôznymi faktormi vrátane infekcií. Riziko rakoviny prostaty tiež stúpa s vekom, čo je dôvod, prečo sú pravidelné lekárske prehliadky dôležité pre zachovanie zdravia prostaty.

Príznaky prostaty: Ako zistíte, že máte problém s prostatou?

Prostata je kľúčový orgán v mužskom tele, ktorý môže byť postihnutý rôznymi ochoreniami, najmä ako muži starnú. Ale ako môžete vedieť, že máte problém s prostatou? Tu je niekoľko bežných príznakov a situácií, ktoré by vás mali upozorniť na možné problémy: 

  • Problémy s močením: Ak zaznamenávate časté nutkanie na močenie, slabý močový prúd, prerušované močenie alebo neschopnosť úplne vyprázdniť mechúr, mohlo by to byť znamenie problému s prostatou.
  • Bolesti a diskomfort: Bolesti alebo nepohodlie v oblasti panvy, dolnej časti chrbta alebo pri ejakulácii môžu byť tiež príznakmi ochorenia prostaty.
  • Prítomnosť krvi: Výskyt krvi v moči alebo semene je vážnym príznakom, ktorý by mal byť okamžite vyšetrený lekárom.
  • Časté infekcie močových ciest: Ak trpíte opakovanými infekciami močových ciest, spojených s pocitom pálenia a bolesti počas močenia, môže to byť spôsobené problémami s prostatou.
  • Sexuálne dysfunkcie: Problémy s erekciou alebo bolestivá ejakulácia môžu byť spojené s ochorením prostaty.

mužská prostata a problémy s močením

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Aké sú rizikové faktory a prečo prestáva prostata fungovať?

Už ste si niekedy položili otázku, prečo niektorí muži trpia problémami s prostatou a iní nie? Prostata je orgán, ktorý môže byť ovplyvnený rôznymi faktormi počas celého života muža.

Poďme sa pozrieť na niektoré z najčastejších rizikových faktorov, ktoré môžu prispievať k problémom s prostatou, a na to, prečo prostata môže postupom času prestávať správne fungovať.

Rizikové faktory pre problémy s prostatou:

Vek: Najvýznamnejším rizikovým faktorom je vek. Muži nad 40 rokov sú považovaní za rizikovú skupinu, pričom po dosiahnutí 50 rokov veku sa riziko zvyšuje až na 50 %. Preto je dôležité, aby muži v tomto veku pravidelne navštevovali lekára na preventívne prehliadky prostaty, ktoré zahŕňajú rektálne vyšetrenie.

Genetická predispozícia: Ak máte v rodine históriu problémov s prostatou, ako je rakovina prostaty, môžete byť vo vyššom riziku.

Strava a životný štýl: Diéta bohatá na červené mäso a mastné jedlá a nízka na ovocie a zeleninu môže zvyšovať riziko problémov s prostatou. Fyzická neaktivita a obezita tiež prispievajú k riziku.

Infekcie a zápaly: Problémy s prostatou môžu výrazne ovplyvniť infekcie a zápaly, ktoré sú zvyčajne spôsobené vírusmi alebo baktériami dostávajúcimi sa do prostaty z močovej trubice, močových ciest alebo obličiek. Riziko infekcií zvyšuje aj častý nechránený pohlavný styk, ktorý môže viesť k prenosu patogénov.

Hormonálna nerovnováha: Ani nízka, ani vysoká hladina testosterónu nie je pre zdravie prostaty priaznivá. Zatiaľ čo nízka hladina môže ovplyvniť celkové zdravie, vysoká hladina testosterónu môže byť riziková pre benígne zväčšenie prostaty. V prípade podozrení je vhodné podstúpiť laboratórne testy na meranie hladín testosterónu v krvi.

Zadržiavanie močenia a ejakulácie: Nedostatočné vyprázdňovanie močovej sústavy a zadržiavanie ejakulácie môžu prispiet k infekciám a zápalom. Tieto faktory nepriamo podporujú vznik podmienok, ktoré sú priaznivé pre usadenie vírusov a baktérií, čo môže viesť k zápalu prostaty.

Etnický pôvod: Štatistiky ukazujú, že muži afrického pôvodu majú vyššie riziko vzniku rakoviny prostaty.

Prečo prostata prestáva fungovať?

S pribúdajúcim vekom dochádza v prostate mnohých mužov k prirodzeným zmenám, ktoré môžu viesť k jej zväčšeniu a funkčným problémom. Tento proces je známy ako benígna hyperplázia prostaty (BHP).

Zväčšená prostata môže tlačiť na močovú trubicu, čo vedie k problémom s močením. Dôvody, prečo k tomu dochádza, nie sú úplne jasné, ale predpokladá sa, že hormonálne zmeny hrajú kľúčovú úlohu.

Zápal alebo infekcia môže viesť k prostatitíde, ktorá môže spôsobiť bolestivé a nepohodlné symptómy. V najhoršom prípade môže nekontrolovaný rast buniek v prostate viesť k rakovine, ktorá je jedným z najzávažnejších ochorení prostaty.

Čo je zväčšená prostata?

Zväčšená prostata, známa aj ako benígna hyperplázia prostaty (BHP), je bežný stav, ktorý postihuje mužov, najmä tých nad 50 rokov. Benígna hyperplázia prostaty, teda nezhubné zväčšenie prostaty, je najčastejším ochorením tohto orgánu.

Toto ochorenie je spôsobené rastom hladkého svalstva v prostate, čo vedie k zväčšeniu objemu tkaniva. Toto zväčšenie môže narušiť normálny priechod moču močovými cestami, čo spôsobuje rôzne problémy s močením.

Príznaky zväčšenej prostaty:

  • Časté nutkanie na močenie, najmä v noci
  • Ťažkosti so začatím močenia
  • Slabý alebo prerušovaný prúd moču
  • Náhle nutkanie na močenie, ktoré môže byť ťažké kontrolovať
  • Neschopnosť úplne vyprázdniť mechúr

Tieto symptómy môžu viesť k zníženej kvalite života a môžu mať vplyv na každodenné aktivity a spánok.

Komplikácie zväčšenej prostaty

Ak nie je BHP liečená, môže dôjsť k vážnym komplikáciám, ako sú infekcie močových ciest, tvorba močových kameňov alebo dokonca akútne zadržiavanie moču.

Našťastie existujú preventívne opatrenia, ktoré môžu pomôcť zmierniť riziko vzniku tohto stavu, ako sú zmeny v životospráve a životnom štýle. Ak už k zväčšeniu prostaty dôjde, sú k dispozícii rôzne skupiny liekov, ktoré môžu pomôcť zmierniť symptómy alebo dokonca zmenšiť prostatu.

V prípade, že liečba liekmi nie je dostatočná, môže byť potrebný chirurgický zákrok, ktorý odstráni časť alebo celú prostatu.

Prostatitída – zápal prostaty

Prostatitída môže byť akútna alebo chronická.

  1. Akútna prostatitída je zvyčajne spôsobená bakteriálnou infekciou a prejavuje sa vysokými horúčkami, bolesťami v oblasti panvy a ťažkosťami pri močení, ako je rezanie a bolesti.

  2. Chronická prostatitída môže mať menej výrazné symptómy, ktoré trvajú dlhšie a často sa vracajú. Tento problém trápi najmä mužov nad 40 rokov a často sa prejavuje bolesťou pri močení alebo počas ejakulácie. Liečba vyžaduje dlhodobý prístup a zahŕňa tiež dodržiavanie určitých režimových opatrení.

Neliečená prostatitída môže viesť k trvalým poškodeniam prostaty a chronickým bolestiam, problémom s močením a sexuálnymi dysfunkciami.

Syndróm chronických panvových bolestí je často spojený s nebakteriálnou prostatitídou, ktorá predstavuje najbežnejšiu formu tohto ochorenia. Táto forma môže byť vyvolaná rôznymi invazívnymi zákrokmi do prostaty.

Ochorenie má dlhodobý priebeh a môže mať zápalový aj nezápalový charakter. Symptómy sú podobné ako pri typickej chronickej prostatitíde, pričom sa striedajú obdobia, kedy dochádza k zlepšeniu stavu, a obdobia, kedy sa stav pacienta zhoršuje.

rakovina prostaty detail

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Rakovina prostaty

Rakovina prostaty je jedným z najčastejších onkologických ochorení u mužov a predstavuje významnú príčinu úmrtí. Najviac sú ohrození muži starší ako 65 rokov, hoci ochorenie môže postihnúť aj mladších.

Často sa stáva, že rakovina prostaty je diagnostikovaná až v pokročilom štádiu, pretože v raných fázach môže prebiehať bez výrazných symptómov, čo zdôrazňuje význam včasnej diagnostiky.

Príznaky rakoviny prostaty

Rakovina prostaty môže byť dlho bez príznakov. Keď sa príznaky objavia, môžu byť podobné ako pri benígnej hyperplázii prostaty, vrátane problémov s močením. Ďalšie príznaky môžu zahŕňať bolesti v chrbte, bokoch alebo panvovej oblasti, problémy s erekciou alebo prítomnosť krvi v moči alebo semene.

 

Náš tip: Viete, ako znížiť riziko rakoviny prostaty?

Diagnostika a terapeutické možnosti

Diagnostika rakoviny prostaty zahŕňa PSA test, digitálne rektálne vyšetrenie a biopsiu. Liečebné možnosti zahŕňajú chirurgiu, rádioterapiu, hormonálnu terapiu a v niektorých prípadoch aktívne sledovanie, najmä pri nízkorizikových prípadoch.

V posledných rokoch sme svedkami významného pokroku v liečbe tohto ochorenia. Okrem tradičnej radikálnej prostatektómie (chirurgické odstránenie prostaty) sa čoraz viac uplatňujú menej invazívne prístupy, ako sú rádioterapia alebo hormonálna terapia.

Tieto metódy umožňujú účinnejšie zvládanie choroby s menším množstvom vedľajších účinkov. Vývoj v oblasti liečby pokročilých štádií rakoviny prostaty tiež napreduje, čím sa v niektorých prípadoch podarí výrazne predĺžiť život pacientov, niekedy až o desať rokov.

problémy s prostatou, prevencia a liečba

Zdroj foto: www.vecteezy.com

Ako sa vyšetruje prostata – diagnostické postupy

Zaujíma vás, akými spôsobmi sa vyšetruje zdravie prostaty? Diagnostika problémov s prostatou je kľúčová pre včasnú a účinnú liečbu. Tu sú najbežnejšie diagnostické postupy, ktoré sa používajú na hodnotenie funkcie a zdravia prostaty.

Digitálne rektálne vyšetrenie (DRU)

Jedným z najjednoduchších a najčastejšie používaných spôsobov, ako lekár môže skontrolovať prostatu, je digitálne rektálne vyšetrenie. Pri tomto vyšetrení lekár vloží prst chránený rukavicou do konečníka pacienta, aby mohol pocítiť povrch prostaty. Tento postup umožňuje lekárovi zistiť akékoľvek nezvyčajné zhrubnutia alebo zväčšenie.

Krvný test na prostatický špecifický antigén (PSA)

Tento test meria úroveň PSA, bielkoviny produkované prostatou, v krvi. Zvýšené hladiny PSA môžu naznačovať zápal, zväčšenie alebo rakovinu prostaty. Avšak vysoké hodnoty PSA neznamenajú automaticky prítomnosť rakoviny; môžu byť spôsobené aj inými faktormi.

Transrektálny ultrazvuk (TRUS)

Pri tomto vyšetrení sa používa malá sonda, ktorá sa vloží do konečníka. Sonda vysiela zvukové vlny, ktoré vytvárajú obraz prostaty. TRUS je často používaný spolu s biopsiou prostaty na presnejšie určenie oblastí, ktoré môžu vyžadovať ďalšie testy.

Biopsia prostaty

Ak predchádzajúce testy naznačujú možný problém, môže byť potrebná biopsia prostaty. Pri tomto postupe lekár odstráni malé vzorky tkaniva z prostaty pomocou špeciálnej ihly. Tieto vzorky sú potom analyzované v laboratóriu na prítomnosť rakovinových buniek.

Magnetická rezonancia (MRI)

MRI prostaty poskytuje podrobný obraz prostaty a okolitých tkanív. Táto metóda môže byť užitočná pri plánovaní biopsie alebo pri sledovaní pacientov po diagnostikovaní rakoviny prostaty, aby sa zistila presná lokalizácia a rozsah ochorenia.

Genetické testy

V niektorých prípadoch môžu byť odporúčané genetické testy, najmä ak existuje rodinná anamnéza rakoviny prostaty. Tieto testy môžu pomôcť identifikovať mužov s vyšším genetickým rizikom vzniku rakoviny.

Molekulárne testy

Molekulárne testy sa používajú na analýzu génov, proteínov a ďalších molekúl v biopsii prostaty. Tieto testy môžu poskytnúť ďalšie informácie o agresivite rakoviny, čo môže pomôcť pri rozhodovaní o najlepšej liečbe. 

Diagnostika prostaty je komplexný proces, ktorý môže zahŕňať rôzne typy vyšetrení v závislosti od individuálnych symptómov a rizikových faktorov.

Liečba ochorení prostaty

Prostata, hoci je malý orgán, môže spôsobiť veľké problémy, keď nie je v poriadku. Ako sa teda liečia najbežnejšie ochorenia prostaty? Môžu pri problémoch s prostatou a potenciou pomôcť afrodiziaká? Existuje niekoľko prístupov k liečbe, ktoré sa líšia v závislosti od typu ochorenia, jeho závažnosti a individuálnych potrieb pacienta.

Možnosti liečby zväčšenej prostaty

Benígna hyperplázia prostaty (BHP) je zväčšenie prostaty, ktoré môže spôsobiť problémy s močením.

Liečba BHP zahŕňa: 

  • Sledovanie: V miernejších prípadoch môže byť vhodné len sledovanie, bez okamžitej potreby liečby.
  • Lieky: Alfa-blokátory (napr. tamsulosin) pomáhajú uvoľniť svaly v prostatovej oblasti a zlepšiť prúdenie moču. Inhibítory 5-alfa-reduktázy (napr. finasterid alebo dutasterid) môžu pomôcť zmenšiť prostatu.
  • Operácia: Transuretrálna resekcia prostaty (TURP) je často používaný chirurgický zákrok, ktorý odstraňuje časť prostaty, aby sa uľahčilo močenie.

Liečba prostatitídy

Prostatitída je zápal prostaty, ktorý môže byť akútny alebo chronický. Liečba zahŕňa: 

  • Antibiotiká: V prípade bakteriálnej prostatitídy sú antibiotiká hlavnou formou liečby.
  • Analgetiká: Na zmiernenie bolesti sa môžu použiť bežné bolesti tlmiace lieky.
  • Režimové opatrenia: Teplé kúpele, zvýšený príjem tekutín a pravidelné cvičenie môžu pomôcť zmierniť symptómy.

Liečba rakoviny prostaty

Rakovina prostaty vyžaduje individuálny prístup založený na štádiu a agresivite ochorenia. Možnosti zahŕňajú: 

  • Sledovanie: Pri nízkorizikových prípadoch môže byť vhodné aktívne sledovanie bez okamžitej liečby.
  • Operácia: Radikálna prostatektómia zahŕňa odstránenie prostaty a niekedy aj okolitých tkanív.
  • Rádioterapia: Môže byť použitá ako primárna liečba alebo po operácii na zničenie zvyšných rakovinových buniek.
  • Hormonálna liečba: Znižuje alebo blokuje účinky mužských hormónov, ktoré môžu podporovať rast rakoviny.
  • Chemoterapia: Môže byť použitá v pokročilých štádiách ochorenia.

Liečba ochorení prostaty je komplexná a vyžaduje si prístup prispôsobený individuálnym potrebám každého pacienta. Dôležité je udržiavať pravidelnú komunikáciu so svojím lekárom a dôkladne zvážiť všetky dostupné možnosti liečby.



Inšpirácia: V tejto náročnej životnej etape môže byť tiež veľkou oporou pozornosť vo forme premyslených darčekov, ktoré prinesú úľavu, pohodu alebo aspoň na chvíľu odvedú myšlienky od problémov. Viete, aký darček kúpiť mužovi do auta, alebo aký zvoliť darček pre otca?


Kvalita života s ochorením prostaty

Život s ochorením prostaty môže priniesť mnohé výzvy, ktoré ovplyvňujú nielen fyzické, ale aj psychické a sociálne aspekty života postihnutého muža. Ako sa tieto problémy prejavujú v každodennom živote a aké sú možnosti ich zvládania? Pozrime sa bližšie na sexuálne funkcie, problémy s inkontinenciou moču a psychologické dopady, ktoré môžu sprevádzať ochorenia prostaty.

problémy s prostatou a negatívny vplyv na libido a intímny život

Zdroj foto: www.freepik.com

Sexuálne funkcie a intímny život

Ochorenia prostaty, ako je benígna hyperplázia prostaty (BHP), prostatitída alebo rakovina prostaty, môžu významne ovplyvniť sexuálne funkcie a intímny život mužov. Medzi najčastejšie problémy patria: 

  • Erektilná dysfunkcia: Problémy s dosiahnutím alebo udržaním erekcie môžu byť priamym dôsledkom ochorenia prostaty alebo vedľajším efektom niektorých liečebných postupov, najmä operácie alebo rádioterapie.
  • Znížené libido: Hormonálne zmeny, úzkosť a stres spojené s ochorením môžu viesť k poklesu sexuálnej túžby.
  • Bolesť: Prostatitída alebo pokročilé štádiá rakoviny prostaty môžu spôsobiť bolestivé pocity počas ejakulácie alebo v panvovej oblasti.
  • Psychické aspekty: Strach z sexuálneho zlyhania alebo obavy z bolesti môžu negatívne ovplyvniť sexuálny život a vzťahy.

Inkontinencia moču

Inkontinencia moču je ďalším častým problémom spojeným s ochoreniami prostaty, najmä po chirurgických zákrokoch. Nechcený únik moču môže byť zvlášť problematický pri kašli, smiechu alebo fyzickej námahe.

Na zvládanie inkontinencie môžu muži využívať špeciálne vložky alebo iné pomôcky, ktoré im pomáhajú udržať suchosť a pohodlie. Pravidelné cvičenia, známe ako Kegelove cvičenia, môžu pomôcť posilniť svaly, ktoré podporujú kontrolu nad močením.

Psychologické dopady

Diagnóza a liečba ochorenia prostaty môžu mať významný psychologický dopad na postihnutého muža. Medzi bežné psychologické reakcie patria: 

  • Vyrovnávanie sa s diagnózou: Akceptácia ochorenia a jeho dôsledkov môže byť dlhý a náročný proces.
  • Komunikácia s partnerkou: Otvorená a úprimná komunikácia s partnerkou je kľúčová pre vzájomné porozumenie a podporu.
  • Vyhľadanie podpory: Zapojenie sa do skupín podpory alebo konzultácie s psychológom môže poskytnúť cenné zdroje informácií a emočného uvoľnenia.

Zvládanie týchto výziev vyžaduje komplexný prístup, ktorý zahŕňa lekársku starostlivosť, podporu blízkych a adekvátne psychologické poradenstvo. Dôležité je, aby muži hľadali pomoc a neostávali so svojimi problémami sami.

 

odber noviniek newsletter

 

Prevencia a starostlivosť o prostatu

Zdravie prostaty je nesmierne dôležité pre mužov všetkých vekových kategórií. Aby ste minimalizovali riziko vzniku problémov s prostatou, je dôležité venovať pozornosť viacerým aspektom svojho životného štýlu, od výživy až po pravidelné lekárske prehliadky.  

Táto časť poskytuje ucelený prehľad o tom, ako môžete prostredníctvom správnej výživy, životného štýlu a skríningov zlepšiť a udržať zdravie svojej prostaty.

Výživa a jej vplyv na zdravie prostaty

Správna výživa hrá kľúčovú úlohu v prevencii problémov s prostatou. Základom by mala byť strava bohatá na ovocie, zeleninu a celozrnné produkty, ktoré sú plné vitamínov, minerálov a antioxidantov. Tieto živiny môžu pomôcť znižovať zápal a chrániť prostatu pred poškodením: 

  • Paradajky: Obsahujú lykopén, silný antioxidant, ktorý môže pomôcť znižovať riziko vzniku rakoviny prostaty.
  • Zelený čaj: Známy pre svoje protirakovinové vlastnosti, môže pomôcť znižovať riziko vzniku a progresie rakoviny prostaty.
  • Brokolica a iná krížová zelenina: Brokolica, karfiol, kel, ružičkový kel, kapusta či žerucha má protirakovinové vlastnosti, ktoré môžu byť prospešné pre zdravie prostaty.
  • Ryby bohaté na omega–3 mastné kyseliny: Ako sú losos alebo sardinky, môžu pomáhať znižovať zápal v tele.

K správnej životospráve patrí aj pitný režim. Dostatočný príjem tekutín je dôležitý, ale vyhýbajte sa nadmernému pitiu večer, aby ste predišli častému nočnému močeniu.
Rovnako tak aj kvalitný a dostatočný spánok, ktorý je dôležitý pre regeneráciu tela.

Naučte sa zvládať stres pomocou relaxačných techník, ako je jóga, meditácia alebo hlboké dýchanie.

 

Zaujímavosť: Poznáte meditačné a mentálne techniky na uzdravovanie sexuality?

 

Pravidelné prehliadky u urológa

Muži by mali začať navštevovať urológa od 50. roku života, alebo skôr ak majú rodinnú anamnézu problémov s prostatou.

Pravidelné ročné prehliadky sú odporúčané, aby sa zachytili akékoľvek zmeny skôr, ako môžu viesť k vážnym problémom. Lekár môže vykonať digitálne rektálne vyšetrenie a odporučiť krvný test na PSA.

Samovyšetrenie prostaty

Hoci samovyšetrenie prostaty nie je tak bežné ako samovyšetrenie prsníkov u žien, informovanosť o tom, ako sa cíti normálna prostata, môže pomôcť mužom identifikovať potenciálne problémy, ktoré by mali byť preverené odborníkom.

Pri samovyšetrení prostaty si všímajte miešok a semenníky. Mali by mať stále rovnakú veľkosť a farbu. Akékoľvek atypické hrčky môžu byť znakom problému.

Keďže prostatu sami ťažko nahmatáte, vykonáva sa aj samovyšetrenie pozorovaním ejakulácie. Ak pri ejakulácii nevystrekne semeno príliš ďaleko, farba nie je výrazná a ejakulátu je málo, zbystrite. Môže ísť o príznaky problému.

Ak pri samovyšetrení semenníkov narazíte na hrčku, nemusí ísť hneď o nádor. Ak uchopíte oba semenníky zospodu, nad nimi nahmatáte ešte nadsemenníky, ktoré prechádzajú do semenníka.

Neľakajte sa, ak sú semenníky rôzne veľké. Príroda nepracuje so symetriou. Rovnako ani ženy nemajú rovnako veľké prsia.

Životný štýl: fyzická aktivita a jej prínos pre zdravie prostaty

Fyzická aktivita je dôležitá nielen pre celkové zdravie, ale aj pre zdravie prostaty. Pravidelné cvičenie pomáha udržiavať zdravú hmotnosť, znižuje riziko vzniku rakoviny prostaty a podporuje dobrú cirkuláciu, čo je dôležité pre celkovú funkciu prostaty: 

  1. Aeróbne cvičenia: Ako chôdza, beh alebo plávanie môžu zlepšiť kardiovaskulárne zdravie a pomôcť udržiavať zdravú hmotnosť.
  2. Sila a odolnosť: Cvičenia ako zdvíhanie závaží môžu pomôcť zvyšovať svalovú hmotu a zlepšovať metabolizmus.

Tieto opatrenia sú základom pre zdravú prostatu a môžu významne prispieť k znižovaniu rizika vzniku zdravotných problémov.

aktívny životný štýl pre udržania zdravia prostaty

Zdroj foto: www.shopify.com

Bylinky a doplnky stravy podporujúce prostatu

Pri starostlivosti o zdravie prostaty môže byť veľmi užitočné začleniť do svojho režimu aj prírodné bylinky a doplnky stravy. Tieto prírodné zdroje môžu podporiť funkciu prostaty a zlepšiť celkovú kvalitu života mužov. Pozrime sa na niektoré z najpopulárnejších bylín a doplnkov:

Kotvičník zemný: Táto bylinka je známa svojimi pozitívnymi účinkami na mužskú sexuálnu funkciu a zdravie prostaty. Kotvičník zemný môže priaznivo ovplyvniť hladinu testosterónu a zlepšiť sexuálnu výkonnosť. Taktiež sa používa na zvýšenie sily a vytrvalosti, čo môže byť prospešné pre celkovú vitalitu.

Ashwagandha: Táto adaptogénna bylina je v ajurvédskej medicíne uznávaná pre svoje schopnosti znižovať stres a podporovať energetickú rovnováhu. Ashwagandha môže pomáhať zlepšovať odolnosť voči stresu a podporovať zdravie prostaty tým, že znižuje zápal a oxidačný stres.

Ligurček: Často používaný v minulosti ako symbol mužnosti a pripravenosti, ligurček má jemne hrejivý účinok a môže pôsobiť relaxačne. Jeho korenistá príchuť a vlastnosti môžu podporovať dobrú cirkuláciu krvi, čo je dôležité pre zdravie prostaty. Môžeme ho tak zaradiť medzi bylinky na zvýšenie libida.

Žihľava: Táto bylinka má dlhú históriu používania v liečbe rôznych zdravotných stavov, vrátane podpory prostaty. Žihľava je známa svojimi protizápalovými vlastnosťami a môže pomôcť zmierniť symptómy zväčšenej prostaty, ako je časté močenie alebo pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra.

Zinok a selén: Tieto dva minerály sú zásadné pre zdravie prostaty. Zinok sa vyskytuje v prostate vo vyšších koncentráciách ako v akomkoľvek inom orgáne tela a je nevyhnutný pre normálnu funkciu prostaty. Selén má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré pomáhajú chrániť bunky prostaty pred poškodením.

Ivan čaj: Tento čaj je sušený list vŕbovky úzkolistej a patrí medzi tradičné slovanské nápoje. Jeho receptúra pochádza zo Sibíra. Jeho listy pripomínajú trojlist vŕby. Tento nápoj je bohatý na minerály, vitamíny a má protizápalové účinky. Okrem toho sa Ivan čaj považuje za prírodný relaxant, ktorý pomáha pri stresových situáciách a podporuje trávenie.Zároveň podporuje normálnu funkciu prostaty a zlepšuje celkovú pohodu mužov.

Tekvica a tekvicový olej: Tekvicový olej, vyrábaný lisovaním z tekvicových semien, má viacero priaznivých účinkov na zdravie, najmä pokiaľ ide o prostatu. Jeho účinné zložky a vysoký podiel vitamínov ( vitamíny E, A, C, P, PP, B1, B2 ) majú priaznivý vplyv na správnu funkciu prostaty. Pravidelné užívanie tekvicového oleja môže pomôcť udržiavať zdravú prostatu a predchádzať problémom s touto žľazou.

Integrácia týchto bylín a doplnkov do denného režimu môže byť prospešná pre udržanie zdravej prostaty a celkového zdravia. Vždy je však dôležité konzultovať použitie akýchkoľvek nových doplnkov alebo bylín so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že sú pre vás bezpečné a vhodné.

Zaujímavosti o prostate, ktoré by ste mali vedieť

Prostata je fascinujúci orgán s mnohými zaujímavosťami, ktoré sú často prehliadané. Tu sú niektoré fakty, ktoré vás môžu prekvapiť: 

  • Počas života priemerného muža dochádza k ejakulácii takmer 8 tisíc krát, pričom sa vyprodukuje približne 17 litrov ejakulátu. Väčšina tejto tekutiny je produkovaná práve v prostate.
  • Vďaka tekutine, ktorá sa tvorí v prostate, má ejakulát želatínovú formu. Táto tekutina obsahuje bielkovinu, ktorá ejakulátu dodáva charakteristické belavé zafarbenie.
  • Prostatický špecifický antigén (PSA): Táto bielkovina je dôležitá pre medicínske testy, ako je skríning na rakovinu prostaty. Práve prítomnosť tohto antigénu v krvi môže naznačovať možné problémy s prostatou.


Starostlivosť o prostatu by mala byť súčasťou celkového prístupu k zdraviu každého muža. Pravidelné prehliadky, správna životospráva a informovanosť o možnostiach samovyšetrenia a prírodných doplnkov môžu významne prispieť k udržaniu zdravej prostaty.

 

Článok sme pre vás pripravili v spolupráci s: 

PoctiveSEO: Zoznámte sa so SEO a naučte sa ho využiť vo svoj prospech: Od základov po najdôležitejšie faktory

Autorka článku: Mgr. Radka Žiaková, Obsahová špecialistka z PoctiveSEO na zdravotné a odborné témy, majiteľka e-shopu Zdravoradka.sk

Copyediting: Gabriela Volfová

O autorke:

Som magisterka sociálnych štúdií so záujmom o zdravý životný štýl. Moje vedomosti a praktické skúsenosti čerpám nielen z akademického prostredia, ale aj z neustáleho učenia a objavovania nových vecí.
Ako vyštudovaná zdravotná sestra a majiteľka zdravotného webu sa snažím s láskou a odbornosťou šíriť osvetu o zdravej výžive a životnom štýle. Zároveň skúmam nové možnosti v oblasti duševného zdravia a pohody.Mám blízko nielen k ľuďom, ale aj k zvieratám a prírode, čo odráža môj celostný prístup k životu. Moje články ponúkajú bohatú mozaiku najnovších vedeckých poznatkov prepletených s osobnými skúsenosťami. Poskytujú čitateľom cenné informácie a inšpirujú k pozitívnym zmenám pre lepšie zdravie a celkovú pohodu.

 

Zdroje:

https://prostata.sk/prostata/anatomia/

https://www.stoporex.sk/prostata/

https://www.pcf.org/about-prostate-cancer/what-is-prostate-cancer/

https://www.cancer.org/cancer/types/prostate-cancer/about/what-is-prostate-cancer.html

https://medlineplus.gov/ency/article/000381.htm

https://www.erekciablog.sk/slovnik/prostata/

https://www.tenacz.cz/muzi/jak-mit-vse-pod-kontrolou/novinky_cz/26men_jak_na_samovysetreni_prostaty