Trápia ťa tieto symptómy? Môže ísť o histamínovú intoleranciu.
Histamínová intolerancia trápi čoraz viac ľudí. Jej nepríjemné symptómy zabraňujú žitiu plnohodnotného života. Niektorí z nás ani nevedia, že ju majú a pravda je taká, že to nevedia často ani samotní lekári, nakoľko toto ochorenie nie je ešte dostatočne prebádané.
V tomto článku sa dozvieš:
- čo je histamín a histamínová intolerancia (HIT)
- aké sú príznaky histamínovej intolerancie
- čo spôsobuje vysoké hladiny histamínu v tele
- ako kontrolovať hladiny histamínu pomocou stravy
- ako liečiť histamínovú intoleranciu
Čo je histamín a histamínová intolerancia?
Histamín je hormón, ktorý posiela informácie do mozgu, signalizuje uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny na trávenie a uvoľňuje sa ako súčasť reakcie imunitného systému na poranenie alebo alergickú reakciu. Histamín prirodzene obsahuje každé ľudské telo, avšak ak sa nám ho v tele nahromadí veľa môže dojsť k histamínovej intolerancii.
Ako sa môže nahromadiť v našom tele pri veľa tohto hormónu? Jednoducho. Neznášanlivosť na tento hormón nastáva vtedy, keď jej telo nedokáže dostatočne rozložiť v črevách, čo spôsobí zvýšenie hladiny histamínu v krvi. HIT (histamínová intolerancia) vzniká aj vtedy ak enzýmy (diaminooxidáza (DAO)), ktoré majú histamín odbúrať nepracujú správne. To však nie je len jeden dôvod, histamínová intolerancia môže nastať aj zo stresu, životosprávy či liekov.
Histamínová intolerancia teda nie je alergia, ako si mnohí myslia, ale precitlivenosť na histamín. Človek alebo jeho lekár HIT však nemusí rozpoznať a môže si ju pomýliť s potravinovou alergiou alebo poruchou tráviaceho traktu.
Príznaky histamínovej intolerancie
Histamín je spojený s bežnými alergickými reakciami a symptómami. Mnohé z nich sú podobné tým z histamínovej intolerancie.
Aj keď sa môžu líšiť, niektoré bežné reakcie spojené s touto intoleranciou zahŕňajú:
- bolesti hlavy alebo migrény
- upchatý nos alebo problémy s dutinami
- únava
- zažívacie problémy
- nepravidelný menštruačný cyklus
- nevoľnosť
- vracanie
V závažnejších prípadoch histamínovej intolerancie môžete zaznamenať:
- kŕče v bruchu
- vysoký krvný tlak
- nepravidelná srdcová frekvencia
- úzkosť
- ťažkosti s reguláciou telesnej teploty
- závraty
Čo spôsobuje vysoké hladiny histamínu?
Prirodzene produkujete histamín spolu s enzýmom diaminooxidázou (DAO). DAO je zodpovedný za rozklad histamínu, ktorý prijímate z potravín. Ak sa u vás prejaví nedostatok DAO a nedokážete odbúrať histamín, môže sa u vás vyvinúť intolerancia.
Niektoré dôvody, prečo by mohli byť ovplyvnené hladiny enzýmu DAO sú:
- lieky, ktoré blokujú funkcie DAO alebo zabraňujú tvorbe
- gastrointestinálne poruchy, ako je syndróm netesného čreva a zápalové ochorenie čriev
- potraviny bohaté na histamín, ktoré spôsobujú nesprávne fungovanie enzýmov DAO
- potraviny, ktoré blokujú DAO enzýmy alebo spúšťajú uvoľňovanie histamínu
Premnoženie baktérií je ďalším faktorom, ktorý prispieva k rozvoju histamínovej intolerancie. Baktérie rastú, keď jedlo nie je správne trávené, čo spôsobuje nadprodukciu histamínu. Normálne hladiny enzýmov DAO nedokážu rozložiť zvýšené hladiny histamínu vo vašom tele, čo spôsobí reakciu.
Kontrola hladín histamínu pomocou stravy
Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť:
Zdravá strava obsahuje mierne hladiny histamínu. Existujú však niektoré potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré môžu vyvolať zápalové reakcie a iné negatívne symptómy.
Potraviny bohaté na histamín sú:
- alkohol a iné kvasené nápoje
- fermentované potraviny a mliečne výrobky, ako je jogurt a kyslá kapusta
- sušené ovocie
- avokádo
- baklažán
- špenát
- spracované alebo údené mäso
- mäkkýše
- zrelý syr
Existuje tiež množstvo potravín, ktoré spúšťajú uvoľňovanie histamínu v tele, ako napríklad:
- banány
- paradajky
- pšeničné klíčky
- fazuľa
- papája
- čokoláda
- citrusové ovocie
- orechy, konkrétne vlašské orechy, kešu a arašidy
- potravinárske farbivá a iné prísady
Medzi potraviny, ktoré blokujú produkciu enzýmov DAO patria:
- alkohol
- čierny čaj
- maté čaj
- zelený čaj
- energetické nápoje
Potraviny na jedenie
Ak máte histamínovú intoleranciu, začlenenie nízkohistamínových potravín do vašej stravy môže pomôcť zmierniť príznaky. Nič také ako bezhistamínová diéta neexistuje. Pred vylúčením potravín zo svojho jedálnička sa poraďte s dietológom.
Niektoré potraviny s nízkym obsahom histamínu sú:
- čerstvé mäso a čerstvo ulovené ryby
- necitrusové plody
- vajcia
- bezlepkové obilniny, ako je quinoa a ryža
- mliečne náhrady, ako je kokosové mlieko a mandľové mlieko
- čerstvá zelenina okrem paradajok, avokáda, špenátu a baklažánu
- oleje na varenie, ako je olivový olej
Liečba histamínovej intolerancie
Okrem zmien v stravovaní neexistuje žiadna stanovená liečba pre ľudí s histamínovou intoleranciou. Ide o relatívne nový fenómén, ktorý sa stále skúma.
Pomôcť však môže jeden alebo viacero z nasledujúcich prístupov:
- užívanie antihistaminík
- užívanie doplnkov enzýmov DAO
- vyhýbanie sa liekom spojeným s histamínovou intoleranciou
- užívanie kortikosteroidov
Pri histamínovej intolerancii je dôležitý aj príjem vitamínu C. Pri "liečbe" histmanínovej intolerancie sa osvedčili aj niektoré naše produkty ako Trojčatka alebo výživový doplnok Anti-histamin s obsahom moringy.
HIT vs.alergia
Hlavným rozdielom medzi histamínovou intoleranciou a alergiami na jedlo je ten, že ak ste histamik môžete si dopriať aj "zakázané potraviny" no v malom množstve. Alergici takúto možnosť nemajú, nakoľko aj malé množstvo alergénu môže ohroziť ich život.
Na čo si pri HIT dávať pozor
Histamínová intolerancia prináša so sebou nejaké obmedzenia, no každý organizmus je iný. Niekomu môže vadiť paradajka kúpená v obchode, no zo záhrady nie. Preto je dôležité dbať na kvalitu potravín. Základom je čerstvosť, či už ide o čertvú zeleninu alebo mäso, tak aj o čerstvý teplý obed. To znamená, že môžete zabudnúť na varenie aj týždeň dopredu. Najideálnejšie je konzumovať jedlo hneď po jeho dovarení.
Na začiatok budete určite musieť vylúčiť niektoré potraviny, aspoň kým nezistíte, čo konkrétne vadí vášmu telu a čo nie. Neskôr,môžete do svojho jedálnička zaraďovať aj potraviny s obsahom histamínu, avšak v malých množstvách.
Článok si pre vás pripravila,
Barbora