Tráviacim traktom človeka prejde za život v priemere 60 ton potravy. Rozložiť každé sústo by trvalo roky. Tráviace enzýmy sú biologické urýchľovače, ktoré tento proces zvládnu v zlomkoch sekúnd. Nedostatok tráviacich enzýmov môže narušiť správne fungovanie tela – ako zlepšiť trávenie a zabrániť možným zdravotným komplikáciám?
Zdroj foto: www.freepik.com
Obsah
- Čo sú tráviace enzýmy a ako fungujú
- Druhy tráviacich enzýmov
- Kde prebieha trávenie
- Nedostatok tráviacich enzýmov
- Potraviny podporujúce trávenie
- Zdroje
Čo sú tráviace enzýmy a ako fungujú
Trávenie je zložitý biologický mechanizmus, ktorý mení prijatú stravu na energiu a živiny, ktoré nás udržujú pri živote. Väčšina živín je v jedle prítomná v podobe, ktorú naše telo nedokáže priamo využiť – sú príliš veľké a štruktúrne zložité.
Aby sa mohli v črevách vstrebať a prejsť do krvného obehu, je nevyhnutné ich najprv rozložiť na menšie molekuly. Tento proces zabezpečujú tráviace enzýmy - špecializované bielkoviny, ktoré fungujú ako biologické nožnice. Zložité molekuly v strave „rozstrihajú“ na menšie jednotky, s ktorými už naše telo dokáže ďalej pracovať.
Napríklad škrob, dobre známy prírodný polysacharid zo zemiakov, je z chemického hľadiska dlhá reťaz pospájaných molekúl cukru - glukózy. Niečo ako dlhá látková stuha. Organizmus však takúto komplikovanú molekulu nedokáže vstrebať. V tráviacom trakte máme preto špeciálne enzýmy, ktoré túto „stuhu“ postupne rozstrihajú na kratšie úseky a nakoniec až na jednotlivé molekuly glukózy, ktoré sú už vstrebateľné.
Druhy tráviacich enzýmov
Existuje veľa tráviacich enzýmov. Pravdepodobne ste už počuli pojmy ako laktáza, pepsín, trypsín či ptyalín. Orientovať sa v tom môže byť náročné. Dobrou správou je, že každý enzým je špecializovaný na rozklad konkrétnej skupiny živín, a preto ho môžeme zaradiť do niektorej z hlavných skupín:
- karbohydrázy - enzýmy rozkladajúce sacharidy (cukry). Patria sem amylázy (štiepia škrob a glykogén) a disacharidázy, ktoré rozkladajú disacharidy na jednoduché cukry (napr. maltáza štiepi maltózu, laktáza štiepi mliečny cukor laktózu, sacharáza štiepi sacharózu - stolový cukor). Niektoré tráviace enzýmy majú špeciálne názvy, napríklad ptyalín je slinná amyláza.
- proteázy - zabezpečujú trávenie bielkovín na menšie fragmenty (peptidy) až na jednotlivé aminokyseliny. Príklady: pepsín (trávenie v žalúdku), trypsín a chymotrypsín (pankreatické enzýmy, vylučované do tenkého čreva z pankreasu).
- lipázy - zabezpečujú trávenie tukov, premieňajú triglyceridy na glycerol a mastné kyseliny. Príklady: slinná lipáza, pankreatická lipáza.
- nukleázy - rozkladajú nukleové kyseliny (DNA, RNA).
Zdroj foto: vlastný archív
Kde prebieha trávenie
Makroživiny sa trávia postupne v rôznych častiach tráviacej sústavy. Proces začína už v ústach, pokračuje v žalúdku a finalizuje v tenkom čreve, kde dochádza k vstrebávaniu. Trávenie makroživín však neprebieha všade rovnako a má svoje miestne špecifiká:
- trávenie sacharidov - začína v ústach slinnou amylázou (ptyalín) a pokračuje v tenkom čreve pankreatickou amylázou a disacharidázami (maltáza, laktáza, sacharáza), ktoré štiepia cukry na jednoduché formy.
- trávenie bielkovín - prebieha v žalúdku (uskutočňuje enzým pepsín) a v tenkom čreve, kde pôsobia pankreatické enzýmy trypsín a chymotrypsín, štiepiace bielkoviny na peptidy až aminokyseliny.
- trávenie tukov - začína čiastočne v ústach slinnou lipázou a pokračuje v tenkom čreve, pôsobením pankreatickej lipázy.
Nedostatok tráviacich enzýmov
Tráviace enzýmy sú nevyhnutné na rozklad potravy a správne vstrebávanie živín, čím priamo ovplyvňujú celkové zdravie a energetický metabolizmus. Ak v tele chýba čo i len jediný dôležitý enzým, môže to viesť k závažným zdravotným problémom.
Príčiny nedostatku tráviacich enzýmov
Nedostatok tráviacich enzýmov môže mať rôzne príčiny, ktoré môžu byť buď vrodené, alebo získané. Tu je niekoľko príkladov:
- vrodená predispozícia - niektoré genetické poruchy vedú k zníženej produkcii alebo úplnej nefunkčnosti tráviacich enzýmov. Napríklad pri laktózovej intolerancii chýba enzým laktáza a u ľudí s cystickou fibrózou pankreas často nedokáže produkovať pankreatické enzýmy.
- nezdravé stravovacie návyky - strava bohatá na spracované potraviny a nezdravé tuky môže negatívne ovplyvniť produkciu tráviacich enzýmov. Tento problém je obzvlášť častý v zime, kedy konzumujeme ťažšie a mastnejšie jedlá, čo zvyšuje záťaž na tráviaci systém. Dôsledkom toho býva jarná únava.
- chronický stres - stres spôsobuje spomalené trávenie, ťažobu na žalúdku po jedle, nadúvanie a zápchu alebo hnačky. Môže tiež zhoršiť zažívacie stavy, ako sú žalúdočné vredy a syndróm dráždivého čreva.
- vyšší vek - starnutie je spojené s prirodzeným poklesom produkcie tráviacich enzýmov. Doplnky s tráviacimi enzýmami sú efektívnym spôsobom, ako tento proces kompenzovať a zlepšiť trávenie v staršom veku.
##PRODUCT-WIDGETS-32575##
Zlé trávenie - príznaky
Nedostatok tráviacich enzýmov spôsobuje nielen narušenie trávenia, ale má obvykle dopad na celkové zdravie a vitalitu organizmu. Objaviť sa môže celé spektrum, často nešpecifických príznakov, napríklad:
- chronická únava - keď sa živiny z potravy dostatočne nerozložia, telo ich nedokáže vstrebať a využiť na tvorbu energie. Narušené býva aj využitie vitamínov a minerálov, výsledkom čoho je pretrvávajúca únava a znížená výkonnosť.
- tráviace problémy - nedostatok tráviacich enzýmov sa často prejavuje ako ťažoba po jedle, nadúvanie, plynatosť, hnačka alebo zápcha, pretože organizmus nedokáže efektívne rozložiť a vstrebať živiny, čo narúša správnu funkciu tráviaceho traktu.
- chronický zápal v tele - spomalené trávenie spôsobuje, že nedostatočne rozložená potrava dráždi črevnú sliznicu a aktivuje imunitný systém. Výsledkom je zvýšená produkcia zápalových molekúl a chronický zápal, čo zvyšuje riziko rozvoja mnohých ďalších ochorení, ako sú syndróm deravého čreva, syndróm dráždivého čreva (IBS) alebo zápalové ochorenia čriev.
- narušenie črevného mikrobiómu a oslabenie imunity - nestrávené zvyšky potravy podporujú rast škodlivých baktérií v hrubom čreve, čo vedie k dysbióze (nerovnováhe rôznych typov črevných baktérií). To môže mať rozmanité dôsledky, ako je zvýšená náchylnosť na infekcie, kožné problémy a prispieva to tiež k rozvoju rôznych systémových ochorení.
Kedy a prečo užívať enzýmy na trávenie
Tráviace enzýmy vo forme doplnkov môžu pomôcť pri rozklade potravy a zlepšení vstrebávania živín, najmä ak telo nevytvára dostatok vlastných enzýmov. Ich užívanie môže výrazne prispieť k celkovému komfortu trávenia.
Pre koho sú tráviace enzýmy vhodné:
- ľudia s tráviacimi problémami (nadúvanie, ťažoba po jedle, plynatosť)
- osoby s potravinovými intoleranciami (napr. laktózová intolerancia, HIT = histamínová intolerancia)
- starší ľudia so zníženou produkciou tráviacich enzýmov
- ľudia s ochoreniami tráviaceho traktu (IBS, celiakia, pankreatická insuficiencia)
- osoby trpiace chronickým stresom alebo s nesprávnymi stravovacími návykmi
Výhody doplnkov s tráviacimi enzýmami:
- jednoduché a pohodlné dávkovanie
- komplexné zloženie, pokrývajúce rôzne typy enzýmov
- podpora trávenia bez nutnosti zásadnej zmeny stravy
- zlepšené vstrebávanie živín a zníženie tráviacich ťažkostí
- pomoc pri intoleranciách, napríklad enzým laktáza umožňuje ľuďom s laktózovou intoleranciou vychutnať si mliečne výrobky s minimálnymi vedľajšími účinkami
TIP: Komplex tráviacich enzýmov Herbatica
Podporte svoje trávenie prirodzenou cestou s vegánskymi kapsulami obsahujúcimi široké spektrum tráviacich enzýmov:
- komplexné zloženie - obsahuje amylázy, proteázy, lipázy a ďalšie enzýmy na efektívne štiepenie sacharidov, bielkovín a tukov.
- lepšie vstrebávanie živín - pomáha predchádzať ťažobe po jedle, nadúvaniu a tráviacim problémom.
- podpora trávenia pri intoleranciách – obsahuje napríklad laktázu pre lepšiu toleranciu mliečnych výrobkov.
- vhodné aj pre vegánov - rastlinné kapsuly, obsahujúce prírodné tráviace enzýmy bez umelých prísad.
- praktické užívanie – ideálne pred väčším jedlom alebo pri tráviacej záťaži.
Doprajte svojmu tráviacemu systému potrebnú podporu! Viac o produkte tu.
Potraviny podporujúce trávenie
Trávenie možno podporiť aj prostredníctvom stravy. Niektoré potraviny sú zvlášť bohaté na enzýmy a ich konzumácia je najprirodzenejším spôsobom, ako zlepšiť trávenie.
Dôležité je však pamätať na to, že enzýmy sú tepelne nestabilné. To znamená, že potraviny podporujúce trávenie je nevyhnutné konzumovať v surovom stave (nepasterizované a nevarené), aby sa zachoval ich terapeutický účinok. Príklady niektorých potravín:
- ananás - obsahuje bromelaín, zmes proteáz, ktoré štiepia bielkoviny, čím podporuje trávenie bielkovín a zdravý tráviaci systém. V Strednej a Južnej Amerike sa ananás tradične používal na liečbu tráviacich problémov, zápalov a hojenie rán.
- papája - podporuje trávenie bielkovín, pretože obsahuje proteíny štiepiaci enzým s názvom papaín. Papája sa v tropických krajinách historicky využívala prostriedok na podporu trávenia, proti zápche, nadúvaniu a páleniu záhy.
- fermentované potraviny - obsahujú živé probiotické mikroorganizmy, vybavené celým arzenálom rôznych enzýmov. Zároveň sú cenným zdrojom rôznych bioaktívnych látok a najmä prebiotík, ktoré sú potravou pre naše črevné mikróby. Aj malá porcia kefíru, jogurtu, kimchi či kyslej kapusty denne dokáže podporiť trávenie a zlepšiť zdravie.
- med – pravý nepasterizovaný med obsahuje mnohé enzýmy, ako sú diastáza, invertáza, glukózooxidáza, kataláza, proteázy a iné. Konzumácia medu podporuje trávenie sacharidov a bielkovín.
Početné štúdie naznačujú, že med dokonca pôsobí ako prebiotikum, pretože podporuje rast zdraviu prospešných črevných mikróbov, najmä bifidobaktérií a laktobacilov.
Výnimočné bioaktívne účinky má najmä manukový med, ktorého prínos bol dokázaný napríklad pri gastroezofageálnom refluxe. Okrem toho tiež preukázal účinnosť voči významným ľudským patogénom, ako sú Pseudomonas aeruginosa, zlatý stafylokok (Staphylococcus aureus) či vírus Varicella zoster, ktorý spôsobuje ovčie kiahne a pásový opar.
Najdôležitejším parametrom pri hodnotení kvality manukového medu je obsah metylglyoxalu (MGO). MGO je zlúčenina, ktorá poskytuje medu jeho výrazné antibakteriálne a protizápalové vlastnosti. Vyšší obsah MGO v mede znamená silnejšie terapeutické účinky. Viac v článku Nie je manuka ako manuka, poznáte ten pravý?
Ak chcete podporiť trávenie a zároveň pomôcť telu efektívnejšie spracovať potravu, ideálnym riešením je kombinácia zdravej životosprávy, prírodných tráviacich enzýmov a bylinných extraktov.
Enzýmy pomáhajú rozkladať živiny na ľahko vstrebateľné formy, zatiaľ čo bylinky ako pestrec, čaga, masticha, sladké drievko či čakanka podporujú zdravie žalúdka a pečene. Spoločne uľahčujú tráviacemu systému prácu a prispievajú k jeho prirodzenej regenerácii. Vyskúšajte kvalitné prípravky, obsahujúce tieto účinné zložky, a doprajte svojmu tráveniu optimálnu starostlivosť.
Zdroje
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27753218
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK544242/
- https://foundersday.wfu.edu/senior-orations/enzymatic-inclusion/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10891418/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6734127/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7219460/
- https://www.mdpi.com/2072-6643/16/13/2060
- https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23524622/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC10804081/
- https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9367972/
Článok bol pripravený naším tímom.
Copyediting a korektúra: Gabriela Volfová
Gabriela Volfová
Certifikovaný poradca pre výživu
Člen tímu Herbatica, ktorý prináša prírodné produkty na trh od roku 2015.
Milovníčka prírody a vedomého života, ktorá verí, že zázraky sa dejú...každý deň.
Vo väčšine našich článkov vychádzame z odborných štúdií alebo vedeckých prác.
Kontakt: gabriela@herbatica.sk
Nenašli ste, čo ste hľadali? Alebo si potrebujete doplniť ďalšie informácie?
Tých tu máme dosť - skúste do vyhľadávacieho okna zadať slovo ako napr. „ migréna, hemeroidy, bradavica, ekzém, bolesti chrbtice “ alebo nakuknite do nášho BLOGU.
Páčil sa vám náš článok? Zdieľajte ho, urobíte nám radosť :)