Zdravý vianočný dezert
Čas pečenia sa nenávratne blíži a ja som si pre vás pripravila niečo, pri čom si od pečenia určite oddýchnete keďže ide o takzvaný raw, čiže nepečený dezert. Chutný, jednoduchý na prípravu, plný minerálov a živýn vhodný pre celiatikov aj ľudí s intoleranciou na laktózu. Určite si pochutia aj ľudia na vegan, raw alebo vegetariánskej strave.
Tak poďme na to.
Zdroj: Unfold
Kešu-makové raw guličky
Čo budeme na prípravu kešu-makových raw guličiek potrebovať?
- 200 g kešu orieškov
- 9-10 PL pomletého maku
- 50g sušených hrozienok
- 3 ČL chia semiačok
- 1PL konopné semiačka
- 1PL olej z vlašských orechov
- 1PL kokosový olej/tuk
- 2PL pasta tahin
- štipka pravej vanilky
- 1-2PL likér / rum
- vlašské orechy / sušený kokos na obalenie
- malé papierové košíčky na servírovanie
Deň pred prípravou, ideálne večer, si nezabudnite namočiť kešu oriešky do vody. Krásne zmäknú a uľahči vám to mixovanie na ďalší deň.
V deň prípravy, začneme už spomínaným mixovaním kešu orieškov - ja používam klasický tyčový mixér. Vodu zlejeme, kešu orechy prepláchneme čistou vodou a rozmixujeme na tuhú lepivú hmotu. Pridáme mletý mak (odporúčam vždy čerstvo namlieť) a pridáme ďalšie suroviny. Poctivo premiešame a vypracujeme tuhú hmotu. Následne vytvarujeme guličky ľubovoľnej veľkosti. Ja som guličky obalovala vo vlašských orechoch, môžete použiť aj sušený kokos. Následne uložíme do košíčkov a dáme na noc do chladničky.
Verím, že som vás inšpirovala zdravšou a rýchlou alternatívou vianočných dezertov.
Dobrú chuť.
Pavla
Prečítajte si aj ďalšie články o vianočných tipoch :
#10 tipov na vianočný darček plný zdravia + bonus
#Daruj svojim blízkym originálne handmade darčeky! - časť 1.